Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit se schodkem půl miliardy

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit se schodkem více než půl miliardy korun. Město jej pokryje například z peněz ušetřených v minulých letech. Rozpočet pro příští rok předpokládá příjmy 2,44 miliardy korun a plánuje výdaje 2,94 miliardy korun. Návrh včera schválili českobudějovičtí zastupitelé 24 hlasy z 37.

Město plánuje na příští rok kapitálové investice 939 milionů korun. Znamená to třetinu z celkových výdajů. „Je to v posledních letech nejvyšší částka, která na kapitálové investice směřuje. Možná, že je to dokonce historicky nejvyšší objem peněz uvolněný na kapitálové investice. Jsme na prahu nového dotačního období a je před námi řada záměrů. Ne všechno, co se objevuje přímo v rozpočtu, bude bezprostředně realizováno. Proto ale musíme počítat i s financemi na projektovou přípravu,“ sdělil novinářům náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO).

Parkovací dům za 90 milionů

Mezi největší plánované investice v příštím roce patří například projekt parkovacího domu Dlouhá louka za 90 milionů korun. Modernizace systému řízení křižovatek si vyžádá více než 82 milionů korun a revitalizace parku Dukelská 32 milionů. Město také plánuje propojení silnic Branišovská a Na Sádkách, které bude stát 73 milionů korun.

Podle některých opozičních zastupitelů však rozpočet nezajišťuje dostatečný rozvoj Českých Budějovic, v nichž žije přibližně 95 tisíc obyvatel.

Dneska když se člověk projde po městě, tak nenajde moc změn v porovnání s obdobím před třemi roky, kdy tato koalice začala vládnout. Vlastně se dá říct, že se uřízlo zábradlí na nábřeží, což je sice hezký počin, ale dál se už nestalo prakticky nic. Přitom jsme stále poslouchali, co všechno koalice chce udělat a udělá. Hovořilo se o výstavbě bytů, ale dodnes neexistuje studie. Nic pořádného se neprojektuje a ani nestaví. Mě jako hejtmana to trápí především v tom, že pozoruji jak města jako třeba Olomouc a Hradec Králové jdou jiným směrem a předbíhají České Budějovice, které zdaleka nevyužijí svůj potenciál. A ani v rozpočtu pro příští rok to nečtu jinak,“ uvedl opoziční městský zastupitel a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Největší část příjmů tvoří peníze z daní. Město předpokládá, že by z nich mohlo v příštím roce získat téměř 1,9 miliardy korun. Na letošní rok si České Budějovice naplánovaly rozpočet s příjmy 2,19 miliardy korun a výdaji 2,64 miliardy.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, České Budějovice, jižní čechy, město, radnice, peníze, investice, ANO 2011, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit se schodkem půl miliardy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.