Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Magistrát zastavil řízení, které vedl s Filipem kvůli majetkovému přiznání

Magistrát v Českých Budějovicích zastavil přestupkové řízení, které vedl s bývalým šéfem KSČM Vojtěchem Filipem. Někdejší místopředseda Poslanecké sněmovny čelil podezření, že neuvedl v majetkovém přiznání 500 tisíc korun, které podle policie dostal v roce 2018 od podnikatele Tomáše Horáčka. Úřad ale nakonec rozhodl, že se Vojtěch přestupku nedopustil. Uvedl to server iROZHLAS.cz.

Rozhodnutí o ukončení řízení vydal správní odbor magistrátul loni 9. prosince, právní moci nabylo 29. prosince. „Bylo pravomocně ukončeno zastavením věci. To znamená, že z přestupku není stanovena vina,“ řekl serveru ředitel odboru Jan Kostík.

Vojtěch Filip, kterému hrozila pokuta až 50 tisíc korun, od začátku odmítal, že by peníze dostal. Uvedl, že se nedopustil ničeho nezákonného a příjmy má v pořádku. Rozhodnutí magistrátu komentovat nechtěl. „Proč mám komentovat něco, co bylo jasné od srpna? Abych vám posloužil k tomu, že o mně budete lhát?“ sdělil serveru.

Podle kriminalistů Filip přijal půl milionu od Horáčka, odsouzeného na půl roku za manipulaci s nemocničními zakázkami, v dubnu 2018. Předání peněz popsal Horáček a policie uvedla, že k věci má svědectví tří lidí. Peníze Filip podle vyšetřovatelů přijal krátce před poslaneckým výjezdem do Kazachstánu, který jako místopředseda Sněmovny vedl. Horáček se cesty v podnikatelské delegaci zúčastnil, v asijské zemi ale neuzavřel žádný obchod. Policie tak došla k závěru, že o úplatek pro Filipa nešlo. Filip ale v majetkovém oznámení za rok 2018 půlmilionový příjem neuvedl, podle iRozhlasu přiznal jen koupi vozů Škoda Superb a Škoda Rapid za 730 tisíc korun a úvěr ve výši 204 tisíc korun.

Budějcký magistrát zahájil s šéfem KSČM řízení kvůli daru půl milionu

Magistrát v Českých Budějovicích zahájil přestupkové řízení s šéfem KSČM a místopředsedou Poslanecké sněmovny Vojtěchem Filipem kvůli podezření, že neuvedl v majetkovém přiznání 500 tisíc korun, které podle policie dostal v roce 2018 od...

Případ řešil také finanční úřad. Výsledek prověřování mluvčí úřadu nechtěla komentovat. Filip sám uvedl, že finanční úřad žádné pochybení nezjistil. Zmínil to v dopise, ve kterém po Českém rozhlasu žádal omluvu za způsob, jakým se iROZHLAS.cz kauze věnoval. „Moje daňová kontrola proběhla bez závad a byla ukončena 20. září,“ napsal loni v prosinci Filip.

Server uvedl, že získal nepublikovanou nahrávku, se kterou podle několika důvěryhodných zdrojů pracovali policisté a byla jedním z nepřímých důkazů, na nichž postavili své přesvědčení, že se předání 500 tisíc korun ve Sněmovní ulici na Praze 1 skutečně odehrálo a prostředníkem předání peněz byl Filipův asistent Lukáš Gibiec. Ten na záznamu nepopřel Horáčkův popis schůzky z 17. dubna 2018. Tvrdí ale, že peníze nepřepočítával.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, daně, Filip, Vojtěch Filip, magistrát, Tomáš Horáček, policie, peníze, Poslanecká sněmovna ČR, KSČM, České Budějovice, Český rozhlas, Kazachstán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Když nechcete aby vám bylo špatně tak se neptejte jak se dělají salámy a jak se dělá politika.

Pátek, 7. ledna 2022, 10:29Odpovědět

Magistrát zastavil řízení, které vedl s Filipem kvůli majetkovému přiznání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.