Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká pošta nabídne v jižních Čechách do konce března mobilní poštu

Česká pošta rozšiřuje působnost mobilní pošty na další části republiky, od 1. února na obce v Jihočeském kraji. Těmito službami pokryje 20 obcí v jižních Čechách, a to do konce března. Chce tak rozšířit nabídku základních poštovních služeb v obcích, v nichž nejsou stálé pobočky České pošty.

„Mobilní pošta zajistí větší bezpečnost občanů, kteří si budou moci poštovní službu vyřídit u sebe v obci a nebudou muset kvůli ní cestovat do obce s pobočkou České pošty. Mobilní pošta zprostředkuje poslání listovních i balíkových zásilek, platby i výplaty poukázek a zajistí také výběry hotovosti jako na standardní poště. Samozřejmostí je možnost využít služeb Poštovní spořitelny. Občané díky mobilní poště nezmeškají výplaty sociálních dávek,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Mobilní pošta bude v obcích Milejovice, Bílsko, Jinín, Nebřehovice, Čejetice, Dobev, Drhovle, Osek, Droužetice, Třebohostice, Čečelovice, Mnichov, Pracejovice, Štěchovice, Kraselov, Drachkov, Hoslovice, Drážov, Dřešín a Strunkovice nad Volyňkou. Tam, kde je to možné, se lidé o této službě dozví díky obecnímu rozhlasu, webu či z vývěsky. „Zapojení Mobilní pošty se nijak nedotkne režimu doručování. Ten zůstává beze změny,“ sdělil mluvčí.

Česká pošta hospodaří v posledních letech se ztrátou

Služby mobilní pošty spustila firma loni v únoru na Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku, když vláda omezila pohyb v okresech. Loni se mobilní pošta postupně objevila v řadě krajů. Když je potřeba, dokáže podnik mobilní poštu rychle přesunout.

„To se stalo například (loni) na konci června, kdy od pondělí 28. června byla jihomoravská mobilní pošta operativně přemístěna do obcí postižených ničivým tornádem. Právě zmíněný vůz, který ještě v lednu vypomáhal v Moravské Nové Vsi, mohl být nyní přesunutý do Jihočeského kraje, a to proto, že kamenná pobočka v jihomoravské obci byla po tornádu opravena a znovu otevřena,“ uvedl Vitík.

Česká pošta hospodaří v posledních letech se ztrátou. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Celkové provozní náklady dosáhly předloni 20,6 miliardy korun. Od letošního května zruší Česká pošta 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Česká pošta zaměstnává 27 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, pošta, služby, Česká pošta, Jihočeský, Jihočeský kraj, Poštovní spořitelna, Milejovice, Bílsko, Jinín, Nebřehovice, Čejetice, Dobev, Drhovle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta nabídne v jižních Čechách do konce března mobilní poštu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.