Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějce mají čistší vzduch. Na několika místech ho pravidelně měří speciální vůz

Město od roku 2009 provádí ve spolupráci se Zdravotním ústavem pravidelná měření škodlivých látek. Speciální vůz zjišťuje hodnoty čtyřikrát ročně na křižovatkách ulic Pekárenská a Nádražní, Otakarova a Rudolfovská a na Pražské a Husově třídě. Výsledky mohou obyvatele města potěšit.

Vozidlo měří oxidy siřičitý a uhelnatý, oxid dusíku, ozon, polétavý prach a organické látky – benzen, toluen a xylen. Sleduje také meteorologické parametry.

„Výsledky za listopad 2021 ukazují, že například průměrné hodinové koncentrace oxidu siřičitého nepřekročily stanovený hodinový imisní limit. Velice nízké byly i hodnoty oxidu dusnatého, který se ukázal jako nejvyšší u Střední zdravotnické školy, protože je tam vysoká intenzita dopravy. Ze stejného důvodu také v čase od šesti do sedmi hodin ráno na křižovatce Pekárenská a Nádražní,“ informovala Renáta Kollarczyková z oddělení marketingu a komunikace.

Nejvýše přípustné hmotnostní koncentrace znečišťující látky v ovzduší stanovuje Zákon o ochraně ovzduší. Například naměřené hodnoty oxidu uhelnatého se v Budějovicích na všech místech pohybují výrazně pod zákonným limitem.

Nejrůznější hodnoty měří speciální vůz.  

„Obecně se dá říci, že už několik let se počet překročení imisního limitu pro prachové částice v našem městě snižuje. Z dat Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že například před 10 lety byly v Českých Budějovicích tyto hodnoty během roku překročeny třiadvacetkrát. Vloni to bylo už pouze třikrát. Díky ekologickým opatřením v dopravě a ekologizaci provedenou v budějovické teplárně v roce 2015 hodnoty imisí ve městě klesají,“ řekl náměstek primátora Ivo Moravec (Občané pro Budějovice).

Výsledky naměřených dat město zveřejňuje na svých webových stránkách. 

Ohodnoť článek

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, ekologie, emise, měření, auto, výzkum, Ivo Moravec, Český hydrometeorologický ústav, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají čistší vzduch. Na několika místech ho pravidelně měří speciální vůz  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.