Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Je to marný, zlobí se hasiči. Požárů v přírodě přibývá

Od uplynulého víkendu řešili jihočeští hasiči opět vysoký počet požárů v přírodě. Například na Dačicku bylo nutné vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu. Jednotky vyjíždí do lesů, hoří ale také louky. Hasiči proto opět varují před jakýmkoli zakládáním ohně za sucha a větrného počasí.

Je to marný, je to marný. To vzkázali jihočeští hasiči ve facebookovém příspěvku včera večer. Statistiky mluví jednoznačně. Například v úterý vyjížděli ke 30 požárům, přičemž ve 23 případech šlo o požár v přírodě. Za období od soboty do úterý evidují požárů 83, těch v přírodě bylo 57. 

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů zmínila jen některé, ke kterým vyjížděly profesionální či dobrovolné (SDH) jednotky od začátku tohoto týdne. „Silný vítr komplikoval likvidaci požáru trávy u Županovic na Jindřichohradecku. U požáru spolupracovaly jednotka profesionálních hasičů ze stanice Dačice a jednotky SDH obcí Staré Hobzí, Písečné a Dešná. Zásah hasičů trval více než čtyři hodiny,“ popsala.

„Druhý stupeň poplachu byl vyhlášen u požáru lesa u Radíkova. Na likvidaci požáru se podíleli profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec a jednotky SDH obcí Český Rudolec, Slavonice, Dačice, Kunžak a Studená. Požár zasáhnul plochu 200 krát 100 metrů, likvidace zabrala pět hodin,“ přidala další případ.

Požárů v přírodě přibývá. Během víkendu zasahovali hasiči u více než 60 případů

Velmi krušný víkend za sebou mají jihočeští hasiči. Během soboty a neděle zasahovali u 70 události, z nich více než šest desítek byly požáry trav a porostů po pálení. Právě březen a duben jsou podle mluvčí hasičů měsíce, kdy k těmto událostem...

Další druhý stupeň požárního poplachu bylo nutné vyhlásit u požáru trávy u vesnice Lažišťka na Prachaticku. Třetí stupeň poplachu způsobila událost, při které oheň zasáhl trávu, stromy a palivové dřevo na louce u Červeného Hrádku na Jindřichohradecku. Tam hasiči zasahovali na ploše 400 krát 200 metrů. 

„Znovu varujeme před jakýmkoli zakládáním ohně za sucha a větrného počasí,“ vyzvala Matějů.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, oheň, požár, příroda, Dačice, tráva, okres Jindřichův Hradec, Staré Hobzí, Písečné, Dešná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to marný, zlobí se hasiči. Požárů v přírodě přibývá  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.