Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaká je budoucnost Budvar arény? Zastupitelé řešili odstranění sedaček i rozšíření tribuny

Na jednání českobudějovických zastupitelů se opět dostalo jedno z témat, které se již řadu let opakuje. Politici řešili stávající stav i budoucnost Budvar arény. Mluvilo se o rozšíření tribuny směrem k řece Vltavě, postupné modernizaci či případném odstranění sedaček, což by znamenalo, že bude v hale o zhruba 500 míst méně.

Důvodem dlouholetých diskusí je údajný nevyhovující stav z pohledu bezpečnosti a požárních předpisů, na což opakovaně upozorňuje bývalý hokejista Karel Pražák. Věc se řešila tento týden na jednání zastupitelů v reakci na posudek, který zastupitelům poslal právě Karel Pražák. 

Před zastupitele předstoupil náměstek Ivo Moravec (Občané pro Budějovice), který shrnul dosavadní stav. Zároveň popsal, co v této věci udělalo stávající vedení města. „V roce 2018 jsme svolali jednání s ředitelem Sportovních zařízení města České Budějovice Tomášem Novákem, kde jsme jednali o dostavbě Budvar arény, konkrétně o rozšíření tribuny C směrem k Vlavě,“ sdělil. Projekt by zahrnoval rozšíření bufetu, navýšení kapacity sociálního zázemí a VIP prostor. 

V roce 2019 podle Moravce vznikla pracovní skupina složená ze zastupitelů či zástupce HC Motor České Budějovice. Ta se sešla několikrát a výsledkem mělo být konstatování, že v aréně není jakýkoliv problém, byla řádně zkolaudovaná, a tak není důvod pro zásah. Vedení města se proto rozhodlo, že naplánuje rozvoj a postupnou rekonstrukci objektu.

Politici řešili rozložení sedaček

Jaké možnosti má město k dispozici? „Jedna z variant byla kompletní rekonstrukce. Nepočítejme ale s tím, že by to bylo za méně než jednu miliardu. Druhá varianta je to, na čem se od roku 2013 pracuje, tedy etapizovaná rekonstrukce Budvar arény. Jde o rozšíření tribuny C směrem k Vltavě, přístavbu a dostavbu tribuny D směrem k areálu letního kina a také rozšíření haly číslo dvě o tělocvičny, sociální zázemí, občerstvení a parkovací místa,“ popsal Moravec a zmínil také zpracování nových etap modernizace. 

Zastupitel František Konečný (dříve ANO, nyní nezařazený) zmínil, že je nutné přeložit kanalizaci a horkovod ve směru k řece Vltavě a ptal se, zda město pokračuje v jednáních s českobudějovickou teplárnou a společnosti Čevak. Vyžádal si zprávu od města, zda jednání pokračují, ale podle Moravce zástupci radnice s oběma subjekty věc řešili. 

Kromě dlouhodobých plánů se zastupitelé bavili také o rychlejších opatřeních. Jedním takovým by bylo odstranění některých překážek. V případě rozložení sedaček je totiž minimální hodnota 35 centimetrů a ideální 40. „My máme 36 centimetrů. Pokud bychom si řekli, že sedačky předěláme, bude mít o 500 méně a akce vyjde na zhruba 10 milionů korun,“ řekl Moravec. Na to by pak navazovaly další náklady. 

„Děkuji za ten předložený materiál, je dobré si ten vývoj ukázat. Z vaší strany je tedy závěrem, že bychom tam úpravy dělat měli. Měli bychom si říct, co by to mělo být. Ze zpráv od pana Karla Pražáka se také ukazuje, že ne všechno je z pohledu požární bezpečnosti v pořádku, a tak si pojďme říct, kam půjdeme dál,“ reagoval opoziční zastupitel Petr Maroš (ODS).

Rozšíří se tribuna směrem k Vltavě?

Podle Moravce by měla být na řadě přístavba směrem k řece Vltavě. Zástupci radnice by si tak měli mimo jiné vyhodnotit klady a zápory rozšíření tribuny C i případného odebrání sedaček.

„Řekněme si, jakou Budvar arénu chceme mít. Dala by se přestavět tak, aby zní byla multifunkční hala. Podle mého názoru je třeba vyřešit aktuální věci a potom otevřít debatu nad tím, co udělat dlouhodobě,“ navrhl Maroš. 

Na závěr jednání vystoupil také Karel Pražák. „Myslím, že byste se jako zastupitelské kluby měly dohodnout a vytvořit pracovní skupinu. Já vám informace rád poskytnu, abyste se mohli rozhodnout. Je to problém diváků, občanů a vašich voličů,“ řekl mimo jiné. Zároveň řekl, že dostavba tribuny podle něj neřeší mimo jiné dostupnost bufetů a nedostatek toalet. To, jak se k budoucnosti hokejové haly město postaví, bude nejspíš jeden z úkolů pro nové vedení radnice po podzimních volbách. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hokej, motor, Budvar aréna, budějovice, stadion, hala, Vltava, Ivo Moravec, Karel Pražák, radnice, Občané pro Budějovice, Tomáš Novák, František Konečný, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hannan Hannan

Stadion zbourat a postavit nový na zeleném.Šticha zapracovat do jeho základu.Ubožák jaký se hjen tak nevidí.

Čtvrtek, 24. března 2022, 18:19Odpovědět

Jaká je budoucnost Budvar arény? Zastupitelé řešili odstranění sedaček i rozšíření tribuny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.