Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sokolí mláďata obývají komín v areálu temelínské elektrárny

Areál Jaderné elektrárny Temelín má nové obyvatele. Ornitolog včera zkontroloval a označil tři sokolí mláďata, která se ukrývají na druhé nejvyšší stabě v areálu. Odborníci budou dravce sledovat i nadále.

Sokoli obývají budku ve výšce sto metrů na ochozu ventilačního komína budovy pomocných provozů. Včera tam vyrazil ornitolog, aby mláďata zkontroloval. V tiskové zprávě o tom informovala Jaderná elektrárna Temelín.

„Jsou v dobrém stavu, mají se čile k světu. Jde o tři samičky staré necelé dva týdny,“ uvedl Václav Beran, výzkumný pracovník Alka Wildlife a zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem. 

Beran všechna mláďata rovnou označil hliníkovými kroužky na obou nohách. Jeden značí, že jde o sokola z České republiky, druhý podle Berana umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu. „Je to bezpečné, i přes nízký věk sokolům noha už neroste,“ vysvětlil.

Mláďata budou v budce zhruba měsíc a půl. Poté rodné hnízdo opustí. „První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Výjimkou tak není, že na ně narazí třeba kolegové z Francie. Hnízdit začínají kolem třetího roku života,“ popsal Beran.

Temelínský pár má mláďata po dvou letech hnízdění. Další přírůstky by mohly přijít na svět za rok. V budce nikomu nepřekáží a místo je pro ně výhodné, protože je tam neohrožují predátoři a mají odtud potřebný výhled. Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh. „Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology od roku 2011. Za více než deset let tak z provozů Skupiny ČEZ vzlétlo minimálně 114 mláďat,“ dodala Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Ohodnoť článek

Foto JE Temelín

Štítky elektrárna, temelín, sokol, mláďata, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, komín, Muzeum města Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí mláďata obývají komín v areálu temelínské elektrárny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.