Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Betonárku nahradí bydlení. Zastupitelé umožnili výstavbu v některých částech Budějovic

Změny využití pozemků ve prospěch developerských projektů projednávali včera českobudějovičtí zastupitelé. Na programu měli hned několik bodů, které se týkaly lokalit v okolí Suchého Vrbného či sídliště Máj. Budějcká Drbna přináší přehled těch nejzajímavějších.

Změna územního plánu u Branišovské ulice

Jeden z návrhů se týká areálu stavební firmy v Branišovské ulici u sídliště Máj. „Dnes je tam betonárka společnosti Swietelsky. Firma tam nemůže zázemí rozšiřovat ani nevyšovat výrobu. Žadatel proto navrhuje, aby zastupitelstvo schválilo změnu, která umožní výstavbu bytových domů,“ uvedl při jednání zastupitelů náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). 

Radní podle něj nad návrhem dlouho jednali. Nakonec doporučili schválení s ohledem na možnou bytovou výstavbu. Část přítomných měla k záměru výhrady. „Vidím jako nešťastné nesouhlasná stanoviska odborů,“ reagoval opoziční zastupitel Josef Špak (Piráti), podle kterého z území vypadává zeleň. Kvůli tomu podle svých slov nemůže návrh podpořit. Podle Thomy ale navrhovatel počítá se zachováním zeleně a revitalizací nedalekých vodních ploch. 

„Já se zdržel a udělám to i nyní. Jde mi o stanoviska odborů. Dalším důvodem je to, že se pak může hledat místo pro betonárku v jiné části města, kam se přesunou problémy,“ sdělil náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN). Kromě toho zastupitelé k bodu neměli výraznější námitky. Pro nakonec bylo 28 přítomných a návrh prošel. Nově tak pro území platí, že je zastavitelné s charakterem smíšeným kolektivního bydlení v příměstí. Stejně tak tam mohou vznikat sportovní areály. 

Změna územního plánu v lokalitě U Hada

Další dva návrhy se týkaly lokality nedaleko odtud. Zahrnuje rozsáhlé území mezi mezi sídlištěm Máj a lokalitou Švábův Hrádek, kudy povede budoucí propojka mezi ulicemi Branišovská a Na Sádkách. Díky jednomu chtěl navrhovatel změnit využítí pozemků. „Umožní výstavbu bytových domů a doprovodné infastruktury. Jednali jsme o tom s navrhovatelem. Město bude trvat na tom, aby se v případě schválení řešila i občanská vybavenost - škola, školka, nákupní možnosti a další. Jde nám o občanskou vybavenost a komunitní život,“ sdělil Thoma. 

U každé změny jsou vyjádření dotčených odborů. V tomto případě se zdrženlivě vyjádřil Útvar hlavního architekta, podle kterého by změna neměla být řešena samostatnou změnou, ale prověřit by ji měl nový územní plán. V tomto duchu se vyjádřila opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti) „Nebudeme to podporovat. Plocha má 20 hektarů a změnou bychom způsobili vliv na všechny vlastníky pozemků, to podle mě není dobrý nápad,“ reagovala s tím, že souhlasí s vyjádřením Útvaru hlavního architekta. Někteří zastupitelé naopak s tímto postupem souhlasili. 

Kde se v Budějovicích chystá nové bydlení? Zastupitelé budou schvalovat změny územního plánu

V okolí Suchého Vrbného či sídliště Máj jsou pozemky, kde chtějí investoři stavět nové bydlení pro obyvatele Českých Budějovic. Zastupitelé budou na svém nadcházejícím jednání schvalovat změny územního plánu, díky kterým bude možné zastavět...

Ve druhém návrhu chtěl žadatel sjednotit počet nadzemních podlaží. Ta mají být nejvyšší u Branišovské a ve směru k lokalitě Švábův Hrádek mají klesat. Investor v této lokalitě chystá developerský projekt spojený s výstavbou bytových domů a komerčními prostory. Zastupitelé oba návrhy schválili, pro bylo 31 přítomných a 11 se zdrželo. 

Změna územního plánu v lokalitě U rybníčku

Tato změna se týká území vedle hřbitova v Mladém ve směru k vlakovému nádraží. Díky rozhodnutí zastupitelů tam dojde ke sjednocení funkčího typu, a tak tam bude možné postavit bytové domy, občanskou vybavenost či komerční prostory. Například odbor životního prostředí s žádostí souhlasil za předpokladu, že na pozemcích budou nezpevněné plochy, které mohou zasakovat dešťové srážky a poroste tam zeleň. 

K bodu se nevedla dlouhá diskuse, celkem 35 přítomných bylo pro, čtyři se zdrželi a návrh prošel. 

Změna územního plánu u areálu Složiště

Další změna, která by možnila výstavbu rodinných domů míto bytových, se týkala lokality vedle sportovního areálu Složiště. V tomto případě se řešilo, že by žadatel musel zachovat či nahradit určitý podíl zeleně. Radní návrh doporučili. „Nebudeme to podporovat. Víme, jak dopadají sliby, které město dostává ohledně zeleně od různých investorů. Nejsem si jistá touto změnou. Chápu, že tam ta výstavba je, ale stále bojujeme s tím, že máme malý katastr,“ reagovala Kudláčková, která upozornila na to, že chce město stavět hlavně do výšky. 

Zastupitelé řešili také dopravní napojení. Návrh nakonec neprošel, pro bylo 20 lidí, proti 12 a zdrželo se 10. 

Řešili více než desítku návrhů

Zastupitelé schvalovali také změnu týkající se areálu výstaviště. Ta byla důležitá pro to, aby se mohlo výstaviště dál rozvíjet podle své strategické studie. Cílem je, aby se místo dál rozvíjelo a hlavně otevřelo veřejnosti ve směru k sídlišti a na druhé straně k řece Vltavě. Také to zastupitelé schválili. 

Další požadavky zastupitelé neschválili nebo je žadatelé stáhli. Podrobnosti k jednotlivým změnám najdou zájemci na webu města

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, územní plán, pozemky, máj, sídliště, bydlení, byty, developer, investor, stavba, pozemek, Juraj Thoma, Sídliště Máj, Suché Vrbné, Drbna.cz, Česká pirátská strana, Zuzana Kudláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Špak

Prosím pozor, rozhodnutí zastupitelstva nebylo schválením změn územního plánu, ale teprve nastartováním procesu pořízení změn. To znamená, že teď se ty změny regulační dokumentace teprve budou vytvářet, budou se zkoumat jejich vlivy na okolí, a především se k nim může vyjadřovat veřejnost.
Teprve až poté může zastupitelstvo svým dalším rozhodnutím takové změny potvrdit. Je možné, že k tomu dojde až v příštím volebním období.

Středa, 15. června 2022, 13:38Odpovědět

Betonárku nahradí bydlení. Zastupitelé umožnili výstavbu v některých částech Budějovic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.