Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Bouřka poničila oblíbenou alej v Českých Velenicích. Leží tam desítky stromů

Silná bouřka v noci na středu poničila kaštanovou alej v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Silný vítr tam vyvrátil desítky stromů a lámal větve. Podle starosty zatím není jasné, jak velké škody jsou. Úklid potrvá několik dnů.

Informaci Budějcké Drbně potvrdil velitel Jednotky sboru​ dobrovolných hasičů České Velenice Karel Jankuliak„Před chvílí jsem procházel celé okolí aleje, odhadem tam leží až 50 stromů. Prostor je ohraničený páskou a vstup za ní je životu nebezpečný. Úklid potrvá nejméně do pátku, navíc se žene další bouřka,“ řekl redakci krátce před devátou hodinou ranní. 

Podle starosty Jaromíra Slívy (ČSSD) je na tom nejhůře část u nádraží. Alej tam nejspíš prořídne. „Místo jsme zapáskovali už včera v noci, protože nebylo vidět, v jakém stavu je. Budeme vydávat výstrahu, aby tam lidé nechodili, protože hrozí nebezpečí. Někde na sobě leží více stromů, a tak se těžko odhaduje, jaké budou škody,“ řekl ve středu ráno redakci Slíva.

Kaštanová alej v centru Českých Velenic je jednou nejhezčích v kraji. V uplynulých letech ji místní nominovali do ankety o nejkrásnější alej. Ve veřejném prostoru byla předmětem diskusí, když se řešilo její případné kácení, proti čemuž protestovala část obyvatel.

Další bouřka zaměstnala jihočeské hasiče. Odklízejí stromy, jeden spadl na auto

Další bouřky se v úterý večer prohnaly Jihočeským krajem. Hasiči vyjížděli do 22. hodiny ke zhruba 20 událostem. Stromy padaly hlavně na Jindřichohradecku. Silný vítr působil škody také v Českých Velenicích u hranic s Rakouskem, jeden ze stromů...

Bouřka zasáhla České Velenice v úterý večer. Silný vítr ve městě u hranic s Rakouskem poničil desítky stromů. Jeden z nich spadl na zaparkované auto. Na vyčíslení škod je podle starosty zatím brzo. 

Jihočeští hasiči v noci z úterý na středu řešili desítky událostí. Většinou šlo o odčerpávání vody či popadné stromy, nejvíce těchto výjezdů bylo na Jindřichohradecku. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před bouřkami, v Jihočeském kraji platí do středečního rána vysoký stupeň nebezpečí. Další bouřky by měly na jih Čech dorazit ve středu odpoledne, kdy by měl podle ČHMÚ vysoký stupeň nebezpečí platit znovu až do nočních hodin.

„Bouřky mohou být i velmi silné, s přívalovými srážkami kolem 60 mm, s většími kroupami a s nárazy větru kolem 80 kilometrů za hodinu,“ uvedla v předpovědi na středu Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Ve středu budou nejvyšší denní teploty až 27 stupňů Celsia, ve čtvrtek budou atakovat hranici 30 stupňů Celsia. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Jankuliak

Štítky bouřka, jižní čechy, České Velenice, alej, strom, okres Jindřichův Hradec, Český hydrometeorologický ústav, sbor dobrovolných hasičů, Jaromír Slíva, ČSSD, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Bouřka poničila oblíbenou alej v Českých Velenicích. Leží tam desítky stromů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.