Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

České Budějovice odhadují, že za elektřinu zaplatí za rok šestinásobně více

České Budějovice odhadují, že v příštím roce zaplatí za elektřinu šestinásobně více než letos. Půjde o nárůst ve výši přibližně 300 milionů korun. Jde o platby za elektřinu například ve veřejném osvětlení, v objektech města a jím zřizovaných organizací. Řekl to českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

„Neubráníme se tomu, abychom na tento skok nereagovali. Budeme proto muset na různých opatřeních významně šetřit,“ uvedl. Dodal, že město zřizuje například základní a mateřské školy nebo sportovní areály jako zimní stadion, halu nebo bazén.

U dalších energií však České Budějovice podle Svobody výrazné zvýšení nákladů neočekávají. Důvodem je napojení na teplárnu. „Je to dáno tím, že třeba v případě vytápění jsme z drtivé části napojeni na městskou teplárnu, která zpracovává uhlí, a to jsme prozřetelně nakoupili s předstihem,“ řekl. Dodal, že město má také na příští rok fixovanou cenu plynu na podobné úrovni jako letos.

Jiří Svoboda na tiskové konferenci zároveň řekl, že město největší nárůst ceny elektřiny předpokládá u dopravního podniku, jehož je jediným akcionářem.

Budějckému dopravnímu podniku stále chybí řidiči. Pomohou Ukrajinci a Srbové?

Dopravní podnik města České Budějovice chce řešit nedostatek řidičů mimo jiné nabíráním cizinců. Do ideálního stavu nyní chybí 19 lidí. I proto budou omezení na některých linkách platit do konce roku. Firma zároveň navýšila odměny.

 

„Letos zaplatíme 25 milionů korun a příští rok to bude 147 milionů korun,“ popsal Svoboda. Nárůst především způsobí fakt, že dopravní podnik ve velké míře využívá pro provoz trolejbusy. 

Dopravní podnik nyní řeší objednávky ze strany okolních obcí, kam městská hromadná doprava zajíždí. I to bude mít vliv na to, jak bude vypadat objem dopravní obsluhy od nového roku. Kvůli nedostatku řidičů se výkon do konce roku snížil o 2,23 procenta. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, České Budějovice, elektřina, Jiří Svoboda, ANO 2011, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice odhadují, že za elektřinu zaplatí za rok šestinásobně více  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.