Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V lednu nezaplatíme za elektřinu, řekl Zemanovi šéf Madety

Prezident Miloš Zeman strávil dnes přes dvě hodiny na agrosalonu Země živitelka, který začal v Českých Budějovicích. Od příznivců dostal různé dary včetně české cibule. V pavilonu Potravinářské komory dlouho mluvil s bývalým prezidentem Václavem Klausem a ředitelem největší české mlékárny Madeta Milanem Teplým. Druhý jmenovaný mu řekl, že v lednu nezaplatí za elektřinu, informovala ČTK.

Někteří Zemanovi fanoušci měli zájem o společné fotky, ty zprostředkovával hlavně kancléř Vratislav Mynář. Po obědě v pivovaru Budějovický Budvar odjel prezident kolem 14:00 zpět, řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemana ráno přivítali společně předseda představenstva výstaviště, ministr zemědělství, jihočeský hejtman a českobudějovický primátor. Po areálu se prezident pohyboval na vozíčku, v doprovodu početné ochranky. Zdravil se s lidmi. Od jednoho příznivce dostal cibuli. „To je cibule, to ještě poznám,“ vtipkoval prezident, který do Budějovic přijel i s manželkou Ivanou.

První delší zastávku absolvoval v pavilonu ministerstva zemědělství. „Měl nějaké škvarky, nějaké řízečky, asi všechno to, co má prezident rád,“ řekl ČTK předseda představenstva budějovického výstaviště Mojmír Severin.

Další, téměř hodinové setkání, strávil v pavilonu Potravinářské komory. Povídal si hlavně s Klausem a Teplým. „První dojem (ze setkání s prezidentem) je, že medicína umí zázraky. Druhý dojem: vidí situaci velmi vážnou. Ptal se mě na čísla, já jsem nelhal, nezaplatíme v lednu elektřinu, nebudu na to mít,“ řekl ČTK Teplý.

Prezident vyzval na výstavě Země živitelka ke stanovení maximálních cen energií na evropské úrovni, případně i na úrovni národní. O krocích EU chce jednat vláda v rámci předsednictví. Podle Zemana je nebezpečné a škodlivé nedělat nic. Ceny energií jsou nyní na rekordní výši.

„Musíme si přiznat, že období jistoty a stability na nějakou dobu skončilo. Musíme se připravit na výrazné výkyvy cen, mezinárodní situace, počasí a všeho, čemu my a zemědělci čelíme. Čekají nás méně klidné roky. Jsem přesvědčený, že děláme vše pro to, aby byl dopad na občany co nejmenší,“ řekl při zahájení agrosalonu premiér Petr Fiala (ODS). On i další řečníci mluvili o stávající situaci spojené se zdražováním potravin či energií.

Období stability na nějakou dobu skončilo, řekl premiér Fiala na Živitelce

V areálu českobudějovického výstaviště dnes začal agrosalon Země živitelka. Loni na akci přišlo přes 97 tisíc návštěvníků. Tradiční výstavu zahájili mimo jiné prezident Miloš Zeman či premiér Petr Fiala (ODS), který řekl, že na nějaký čas...

 

Na 48. ročníku agrosalonu se představí přes 600 vystavovatelů, podobně jako před covidem. Výstava potrvá do 30. srpna. Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá. Loni ji navštívilo 97 500 lidí. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, EU, zemědělství, Zeman, Země živitelka, České Budějovice, Miloš Zeman, elektřina, Madeta, pavilon, Milan Teplý, Václav Klaus, cibule, Potravinářská komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lednu nezaplatíme za elektřinu, řekl Zemanovi šéf Madety  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.