Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Proč se platby za jízdenky strhávají se zpožděním? Běžný postup, tvrdí dopravní podnik

Někdy se strhne jedna koruna, jindy nic. O několik hodin později či druhý den se pak objeví hromadná platba například v hodnotě 80 korun. Takovou zkušenost mají obyvatelé Českých Budějovic s platbou za jízdenky ve vozech dopravního podniku. Některým vadí, že o částkách nemají přehled. Podle podniku však jde o běžný postup, který funguje například v Londýně.

Redaktor Drbny službu, díky které je možné platit pomocí chytrého telefonu, vyzkoušel. Ráno zaplatil tímto způsobem jednu jízdenku, ale z internetového bankovnictví se nestrhla žádná částka. O několik hodin později pak aplikace informovala o platbě v hodnotě 40 korun, ta se však týkala dne předchozího. 

Podobnou zkušenost mají i další cestující. „MHD jezdím několikrát do týdne a vždy si kupuji jednotlivé jízdenky. Kupování jízdenek kartou přímo ve voze mi vyhovuje, ale bohužel přehled o platbách prakticky neexistuje. Někdy ve výpisu z karty vidím, že se mi po jízdě strhla 1 koruna, čemuž nerozumím. Někdy se nestane ani to. A za pár dní na účtu vidím, že se v náhodný čas strhlo, 20, 40, 60 nebo 80 korun,“ popsal redakci pětadvacetiletý David Nebor z Českých Budějovic. 

To mu podle svých slov nevyhovuje. Předpokládal by, že přiložením karty jednorázově zaplatí 20 korun. „Poté bych měl i lepší zpětný přehled o tom, kolik korun a v jakých dnech za jízdenky utrácím,“ vysvětlil.

Budějcká Drbna se proto obrátila na Dopravní podnik města České Budějovice. Ten v prosinci roku 2021 spustil první zkušební režim této služby. 

Standardní postup, tvrdí dopravní podnik

Komentář k tomu, jak se peníze strhávají, poskytla mluvčí dopravního podniku Barbora Fišer„Jedná se o standardizovaný proces nákupu, kdy odbavovací systém zadává pokyny k platbě až po zaúčtování daného dne. Běžně takto fungují virtuální nákupy jízdenek i v dalších městech, příkladem můžeme zmínit třeba Brno či ze zahraničních Londýn. Položka 1 Kč ve vašem internetovém bankovnictví je dočasná blokace, na základě které je následně stržena platba za jízdenky z daného dne. Blokace je následně samozřejmě uvolněna,“ řekla Budějcké Drbně. 

Podrobnosti k tomu, jak odbavovací systém funguje, najdou lidé na webu dopravního podniku v sekci Virtuální jízdenka. Jízdní doklad je podle mluvčí uložen po dobu platnosti v odbavovacím systému, kde si platné jízdenky přes „Info o kartě“ mohou lidé během jízdy zobrazit.

„Doklad k jízdence samozřejmě ale cestující má možnost dohledat a uložit dle potřeby. Pokud se vám odečetla platba za několik cest dohromady, na základě informací o úhradě ve vyhledávači transakcí zobrazíte všechny jízdenky, které byly k platbě přiřazeny,“ doplnila Fišer a odkázala na stránky dopravního podniku. Tam je potřeba zadat kód transakce a číslo platební karty. 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města České Budějovice

Štítky české budějovice, dopravní podnik, jízdenka, mobil, karta, platba, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč se platby za jízdenky strhávají se zpožděním? Běžný postup, tvrdí dopravní podnik  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.