Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějovickou Slavii opraví za půl miliardy sdružení tří firem

Českobudějovický kulturní dům Slavie opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za 500 milionů korun bez daně potrvá dva roky. Výběrové řízení na opravu dnes schválila městská rada. Součástí projektu je i nákup vybavení objektu zhruba za 150 milionů korun.

Rozhodnutí potvrdil Budějcké Drbně náměstek primátorky pro koordinaci a přípravu velkých projektů Petr Maroš (ODS). Radní vybrali na doporučení výběrové komise uchazeče s nejlevnější nabídkou necelých 500 milionů korun. „Počítám, že do měsíce předáme staveniště, poté poběží lhůta na rekonstrukci, která je stanovena na 24 měsíců,“ řekl Maroš. 

Nejposlednější možný termín je září roku 2025 kvůli dotaci v hodnotě 177 milionů korun, kterou město získalo z Národního plánu obnovy.

„Přiznám se, že nejásám. Asi bylo cítit, že za mě je ten projekt ředražený a dovedu si představit, že bychom ho udělali levněji. Výběrové řízení ale běželo, nedalo se s tím nic dělat. Přeji si, aby to dobře dopadlo a na konci vznikla pěkná stavba,“ sdělil Maroš. Rozpočet s investicí počítá. 

Plánovanou rekonstrukci kulturního domu provázejí ve městě v poslední době protesty některých skupin, které chtějí zachovat současnou podobu objektu, jenž je kulturní památkou. Podle nich přestavba částečně změní dispozici objektu. Kulturní dům doplní prosklená přístavba a zanikne společenský sál v patře a také tělocvična v přízemí.

Stávající podoba kulturního domu. Foto: Jan Luxík

„V důsledku nedostatečných odborných podkladů je ohrožena existence unikátní dispoziční jednotky prostoru tělocvičny a její cenné dřevěné konstrukce. Podle dostupných informací se jedná o nejstarší dochovanou tělocvičnu v českých zemích,“ uvedl Václav Girsa, prezident českého národního komitétu mezinárodní organizace pro památky a sídla ICOMOS.

Podle Maroše může projekt zastavit pouze soud. „My jej můžeme zrušit pouze na základě ekonomické nevýhodnosti, ale tato kritéria nesplňuje. Rekonstrukci Slavie jsme zdědili po minulém vedení radnice a ten proces je tak daleko, že jej prostě nemůžeme zastavit. Debata architektů a jiných odborníků se měla vést v době, kdy se projekt připravoval,“ řekl dnes Maroš.

„Já mám na starosti památky a vím, že ten dům potřeboval dlouhodobě opravit. Nechci se vyjadřovat ke konkrétnímu architektonickému návrhu, ten je výsledkem mezinárodní architektonické soutěže. Každý návrh měl svá pro i proti, ale je dobře, že se Slavie konečně opraví a začne fungovat,“ sdělil redakci náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09), který má na starosti mimo jiné památkovou péči.

O osudu KD Slavie se v Českých Budějovicích mluví už několik let. Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za Adolfa Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě. V roce 1960 ho ministerstvo obrany předalo státu a stát o dva roky později opět městu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovickou Slavii opraví za půl miliardy sdružení tří firem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.