Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Písku strhávají vlajky. Tu městskou si někteří pletou s ukrajinskou

Hned několik stržených vlajek řeší zástupci jihočeského Písku. Někdo v těchto dnech strhl českou a sovětskou vlajku u památníku setkání spojeneckých armád u hřebčince, další vlajka - tentokrát městská - se stala terčem vandalů u památníku 4. obrněné divize americké armády Na Štychu před Základní školou T.G. Masaryka.

Také jihočeský Písek si připomíná Den vítězství. U této příležitosti visí na několika místech vlajky. Ty se ale staly cílem vandalů. 

„Dnes ráno jsem se dozvěděl, že někdo strhl píseckou vlajku před Základní školou T.G. Masaryka. Na místo jsem vyrazil a ve spolupráci s Městskými službami došlo k nápravě,“ řekl Budějcké Drbně místostarosta Josef Soumar (Piráti). Jako první na stržené vlajky upozornil server JCTed.cz.

Místostarosta připomíná, že si vlajku Písku někteří lidé pletou s vlajkou Ukrajiny. Vypadají podobně, ale mají prohozené barvy. „Bez ohledu na to ale není možné, aby se lidé něčeho takového dopouštěli,“ vzkázal Soumar. 

Na radnici visí vlajka města. Lidé si ji pletou s ukrajinskou

Město Písek s Ukrajinou spojují dvě barvy, což zmátlo některé obyvatele. Na budově městského úřadu sice v minulosti visela vlajka státu, který čelí ruské agresi, ta už je ale pryč. Nyní tam je pouze vlajka městská, kvůli stejným barvám si toho...

„Vlajku města Písku vytvořil August Sedláček odvozením ze znaku města, a to z barev zlatého půlměsíce a hvězd na modrém nebi. Vlajka se poprvé objevila 9. června 1901 při městské slavnosti. Tvořena je dvěma stejnými pruhy, horní je žlutý, dolní modrý. Při svislém použití je žlutý pruh umístěn vlevo. Ukrajinská vlajka má barevné pruhy obráceně – modrý nahoře a žlutý dole. Pokud je pověšena svisle, pak je modrý pruh vlevo,“ vysvětlila již dříve mluvčí města Petra Měšťanová

Kromě městské vlajky někdo strhl také českou a sovětskou vlajku u památníku setkání spojeneckých armád u hřebčince. „První vlajku jsme vzali z mé kanceláře, druhá tam ležela, takže jsme ji vrátili na místo,“ popsal místostarosta. 

Vedle americké vlajky se objevila ta sovětská také na budově radnice. Důvodem jsou události spojené s koncem druhé světové války, kdy do Písku mířily tyto dvě armády. Nedaleko jihočeského města byla linie, kde se měli vojáci potkat, připomněl Soumar. Obě armády se také přímo v Písku potkaly, Američané tam byli dříve.

Vyvěšením vlajek si v Písku události připomínají dlouhodobě, ke změně letos nedošlo. Rada případnou změnu letos neřešila, vyplývá to ze zápisu jednání. V reakci na sovětskou vlajku Soumar dodal, že s tím, co se nyní děje na Ukrajině nesouhlasí, ale americká a sovětská vlajka připomínají dění spojené s koncem druhé světové války a městem Písek. 

Shodou okolností ale radní před nedávnem schválili, že se město připojí k akci "Vlajka pro Tibet". Akce se bude konat vždy 10. března až do roku 2026. 

„Strhávání vlajek mě naštvalo. Události, které má lidstvo za sebou, je potřeba si připomínat. Tohle by se dít nemělo,“ doplnil Soumar.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Soumar (Piráti)

Štítky jihočeksý kraj, písek, město, vlajka, ukrajina, rusko, politika, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Brožek

Musíte těm dezošům zlámat pracky a nebo je dovzdělat, aby si nepletli vlajky:-)

Pondělí, 8. května 2023, 17:45Odpovědět

Josef Brožek

Asi nějaký dezoš. Kdo jiný. Líný, nevzdělaný, proruský dobytek, neboli dezoš.

Pondělí, 8. května 2023, 17:44Odpovědět

V Písku strhávají vlajky. Tu městskou si někteří pletou s ukrajinskou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.