Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bronzová deska v Českých Budějovicích připomíná odbojáře generála Josefa Mašína

Nová bronzová deska na zdi bývalých Žižkových kasáren v Českých Budějovicích připomíná generála Josefa Mašína. Odbojář v kasárnách v letech 1921 až 1923 vykonával vojenskou službu. Mašín byl legionář a v první světové válce bojoval v bitvách u Zborova nebo Bachmače. Za druhé světové války pak jako člen odbojové skupiny Tři králové zase bojoval proti představitelům nacistického Německa.

„Legionářů si nemírně vážím. Jejich boj za svobodu Československa nebyl rozhodně jednoduchý a ani jejich situace v Rusku nebyla jednoduchá. Nicméně za odvážnější považuji ten (Mašínův) postoj vůči nacistům a nesmiřitelný boj za druhé světové války,“ řekl novinářům u pamětní desky náměstek českobudějovické primátorky Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice).

„Právě tady před stol lety člen odbojové skupiny Tři králové několik let sloužil. Jsem rád, že město konečně splácí dluh vůči hrdinovi a statečnému vlastenci,“ dodal Bouzek, a zároveň omluvil nepřítomnou dceru Zdenu Mašínovou, která uctila památku svého otce ve stejný den na Kobyliské střelnici, kde byl Josef Mašín popraven.

Josef Mašín byl legendární postavou československého odboje za druhé světové války. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem.

Na starost měl rodák z Lošan u Kolína zejména sabotáže a zásobování odboje zbraněmi. V roce 1941 byla zatčen gestapem a před 80 lety, 30. června 1942, ho Němci popravili. Ze skupiny Tří králové zemřeli během války všichni členové. Balabána zatklo gestapo a v říjnu 1941 byl popraven. Morávek padl při přestřelce na jaře 1942.

Jejich příběh dodnes rozděluje společnost

Bouzek uvedl, jak vznik nápad na to, aby měl Mašín v Českých Budějovicích pamětní desku. „Loni jsme se účastnili otevření statku rodiny Mašínů v Lošanech, který se podařilo opravit. To nás motivovalo k tomu, abychom si Josefa Mašína připomněli i zde. Myslím si, že český národ mu hodně dluží a také jeho rodině,“ uvedl.

Josef Mašín měl tři děti. Synové Josef a Ctirad se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce. Jejich příběh dodnes budí kontroverze a rozděluje společnost. Odbojáři se pokusili navázat na činnost svého otce, při jejich akcích zemřelo šest lidí - dva příslušníci SNB a pokladník v Československu a později i tři východoněmečtí policisté. Oba bratři emigrovali do USA.

Dcera Josefa Mašína staršího Zdena byla kvůli tomu komunistickým režimem perzekvována. Letos jí bude 90 let a s ohledem na svůj věk se akce nezúčastnila. Autorem pamětní desky je akademický sochař a restaurátor Lukáš Hosnedl.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky ČR, správa, historie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bronzová deska v Českých Budějovicích připomíná odbojáře generála Josefa Mašína  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.