Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skončila oprava betlému, který je zapsaný v Guinnessově knize rekordů

Na délku měří 17 metrů a na výšku dva metry. Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci jsou jako největší lidový mechanický betlém zapsané od roku 1998 v Guinnessově knize rekordů. Letos skončila oprava, která trvala sedm let. Díky ní mají figurky původní barvu, některé se nově hýbou. Betlém z 19. století se nachází v Muzeu Jindřichohradecka.

Krýzovy jesličky dokumentují život lidí v 19. století. Vedle scény Narození Ježíška a příchodu Tří králů do Egypta zobrazují například útěk sv. Rodiny do Egypta. 

Tomáš Krýza své dílo tvořil více než 60 let. K modelování figurek použil hlavně hmotu, která se skládala z mouky, sádry, pilin a klihu. Po jeho smrti daroval dílo jeho syn do sbírky jindřichohradeckého muzea. V 60. letech však došlo na nešikovné stěhování, které vzhled jesliček poznamenalo. V letech 2017 začala rekonstrukce, která skončila v letošním roce. 

„Figurky byly několikrát přemalované, na jedné figurce byly třeba i čtyři přemalby. Původní barvy jsou nádherné,“ řekla dnes novinářům restaurátorka a výtvarnice Zdena Skořepová. Ta zjistila, že při tvorbě díla využil Krýza až 12 nejrůznějších materiálů. 

Celkem mají Krýzovy jesličky téměř 1 400 částí, přibližně 140 z nich je pohyblivých, díky opravě jich je víc o zhruba 10 až 15. Na délku jesličky měří 17 metrů a na výšky metry dva. 

Odborníci vrátili jesličkám původní podobu podle dobových fotografií. To se týká složení i barev. Novinkou je také osvětlení či pozadí, na kterém mohou návštěvníci najít Jindřichův Hradec včetně obou Vajgarů či Nežárky. 

„Návštěvník spatří nově zrestaurovaný betlém a hned na první pohled zjistí, že je mnohem barevnější, než býval. Je opravdu barevný, hýbe se tam mnohem víc figurek, než se hýbalo původně. Ten betlém je sestaven jinak, než návštěvníci znali,“ řekla etnografka muzea Alexandra Zvonařová.

Krýza vytvářel betlém od poloviny 19. století. Při stavbě betlému využíval všechno, co doma našel. Původní mechanismus byl poháněn ručně, nyní se hýbe díky elektromotoru. Nejstarší část betlému je scéna narození Ježíše.

Zřizovatelem Muzea Jindřichohradecka, kam loni zamířilo 45 719 lidí, je Jihočeský kraj. Letos mu dal provozní příspěvek 21,8 milionu korun. „Návštěvnost se určitě zvýší. Blíží se adventní čas a kam přijet? Přeci do Jindřichova Hradce a podívat se na Krýzovy jesličky,“ pozval náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Ten  poděkoval všem, kteří se na opravě podíleli. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky betlém, krýzovy jesličky, betlém, historie, rekord, muzeum jindřichohradecka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončila oprava betlému, který je zapsaný v Guinnessově knize rekordů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.