Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Holinky, mlha a sítě. Blíží se výlovy dvou největších českých rybníků

V Jihočeském kraji se chystá řada výlovů. Už tento týden mohou lidé vyrazit k největšímu českému rybníku Rožmberk na Třeboňsku. Termíny už jsou určené také v případě rybníků Bezdrev, Svět či Bošilecký.

Výlovy rybníků jsou neodmyslitelnou součástí jihu Čech. Už za svítání rybáři napříč krajem vyráží v gumových oblecích a holinkách do práce. Působivou podívanou sledují ze břehů návštěvníci nejen z tuzemska. 

Kam a kdy vyrazit? Už tento týden od pátku 13. do neděle 15. října je na programu výlov největšího českého rybníku Rožmberk. Na starosti ho má Rybářství Třeboň.

Vybrané výlovy v roce 2023 
Rožmberk 13.- 15. 10. 
Dvořiště 30. 10. - 2. 11.
Svět 6. - 8. 11. 
Blatec (Dívčice) 15. - 16. 11.
Bošilecký 20. - 22. 11.
Zdroj: JCCR

První zátah je v plánu na sedmou hodinu ranní. „Návštěvníci zde mohou spatřit nejen tradiční rybářské řemeslo, ale i ochutnat rybí speciality ze široké gastronomické nabídky. Kromě rybí polévky, filetů z ryb a kapřích hranolek, mohou návštěvníci také ochutnat řízky Třeboňských baštýřek nebo zakoupit živou rybu z výlovu,“ zve Josef Malecha, předseda představenstva Rybářství Třeboň. 

Pod hrází rybníka bude připraveno zázemí pro dětské návštěvníky v podobě dětského koutku. Parkování je zajištěno na placeném parkovišti, cena za osobní automobil je 100 korun za den. 

Na programu jsou pak i výlovy menších rybníků na Třeboňsku. „Výlovy jsou vyvrcholením celoroční rybářské práce a ukázkou tradičního řemesla. Turisté nejčastěji vyrážejí na Rožmberk, naopak komornější atmosféru si vychutnají u rybníků Horusický či Dvořiště. Po dvou letech se loví také rybník Svět v Třeboni. Tyto akce lákají k návštěvě Třeboňska i mimo hlavní sezonu, čemuž letos pomáhá také teplé podzimní počasí,“ pozvala v tiskové zprávě Barbora Bicková, produktová manažerka turistické oblasti Třeboňsko.

Výlov čeká také druhý největší český rybník Bezdrev nedaleko Hluboké nad Vltavou. Ten se koná 28. října a každý rok se střídá s výlovem Munického rybníka.

 

Na hrázi bude hrát hudba, město zřídilo také zdarma autobusovou dopravu. Ve stejný den se v Národním zemědělském muzeu Ohrada chystá Rybářský den.

„Návštěvníkům bych doporučil program na celý víkend, protože v pátek 27. října mohou rybí tématiku spojit s programem Zoo Hluboká, kde se bude konat akce Strašidelná Zoo,“ dodal Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko.

Už v sobotu 14. října pak mohou zájemci vyrazit na výlov Podkostelního rybníku v Putimi na Písecku. Výběr atraktivních míst a výlovů je i v letošním roce bohatý. Zájemci ho kompletně naleznou zde

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Píchová / Jihočeská centrála cestovního ruchu

Štítky výlov, rožmberk, rybník, policie, varování, jižní čechy, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holinky, mlha a sítě. Blíží se výlovy dvou největších českých rybníků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.