Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pes uvízl v půlmetrovém sněhu. Zachránili ho hasiči

Sněhová kalamita na jihu Čech napsala řadu příběhů. O jednom se šťastným koncem informovali hasiči. Těm se podařilo zachránit psa, který uvízl v půlmetrovém sněhu. Štěstí měl díky svědkyni, ta si totiž zvířete všimla a zavolala pomoc.

O zásahu informoval mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý na sociální síti X. Psa zachránili hasiči na Táborsku.

„V poli za Podolím u Tábora zachránili hasiči vysíleného psa. Tomu se nalepil sníh na jeho dlouhé chlupy a uvíznul tak v asi půlmetrovém sněhu. Záchranu přivolala všímavá žena, která zaslechla jeho štěkot,“ uvedl Malý. 

Jednotka z Ratibořských Hor poté zvíře odvezla majiteli. Silné sněžení potrápilo zvířata také v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. Ptačí voliéry tam jsou buď úplně zničené, nebo se protrhly sítě.

„Jedna je velká průchozí voliéra, která má kolem 3000 metrů čtverečních, pak druhá voliéra střední velikosti a částečná destrukce sítí je na dalších voliérách. Dá se říct, že většina sítí, které tady byly, nevydržela nápor sněhu. Zvířatům se nic nestalo, většinu z nich jsme odchytali. Možná v jednotkách unikla, ale jsou to zvířata, která žijí na území naší republiky normálně, a předpokládáme, že stejně přiletí tam, kde jsou krmená. Jsou to třeba kvakoši nebo volavky bílé," řekl ČTK ředitel zahrady Vladimír Pokorný. V zoologické zahradě nejde elektřina, několik dní bude mít zavřeno.

V zoo Hluboká zničil sníh voliéry. Ptákům se nic nestalo, zoo na pár dní zavře

Většinu voliér pro vodní ptáky v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou zničil těžký sníh, který padá od pátku v kraji. Zvířatům se nic nestalo. Škody budou v jednotkách milionů korun. V zoologické zahradě nejde elektřina, několik dní bude mít...

Podle Českého hydrometeorologického ústavu na jihu Čech a Vysočině napadlo od pátku do dnešního rána až 45 centimetrů sněhu a dnes připadne až 25 centimetrů. Výstraha před silným sněžením nadále platí pro většinu území Česka, sněžit bude zřejmě silně i v neděli.

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav. Jsou problémy a výluky v železniční i autobusové dopravě, řekl.

„Situaci řešíme mimo jiné se silničáři. Venku máme veškerou techniku. Podle informací meteorologů bude hustě sněžit až do večera. Logicky se tedy ukazuje, že nejsme schopni v některých místech zajistit sjízdnost všech silnic. S objemem sněhu narážíme mimo jiné na to, že mnohdy není ani prostor, kam by bylo možné sníh odklízet. Při součtu toho všeho jsme vyhlásili kalamitní stav. Jde hlavně o upozornění pro Jihočechy, aby věděli, že s veškerým lidským i technickým nasazením nejsme schopni situaci zvládat tak, aby to obyvatelé kraje nepocítili,“ sdělil ráno Budějcké Drbně hejtman. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hzs, jihočeský kraj, hasiči, sníh, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pes uvízl v půlmetrovém sněhu. Zachránili ho hasiči  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.