Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V česko-rakouském příhraničí se pohybují zločinci. Nejspíš odpálili bankomat

, aktualizováno 14. prosince 2023, 16:26

Jihočeští policisté pátrají po dvou osobách v okolí lipenské přehrady. Mají mít spojitost s trestnou činností v Rakousku. Právě tam někdo v noci na čtvrtek odpálil do povětří bankomat. Rakouská média uvedla, že se jednoho Nizozemce podařilo zadržet i s penězi. Policejní mluvčí varoval, aby se lidé nesnažili podezřelé osoby zadržet.

„V souvislosti s noční trestnou činností v Rakousku pátrají jihočeští policisté po podezřelých osobách. Jejich vozidlo bylo nalezeno u nádrže Lipno. Dva hledaní muži v černém oblečení jsou nebezpeční a možná ozbrojeni,“ uvedla policie na sociální síti X. 

Policejní mluvčí Jiří Matzner uvedl, že v souvislosti s pachateli by se na území Česka v okolí Lipna mohlo vyskytovat světlé vozidlo Audi. „Výskyt mužů či vozidla se předpokládá v okolí Přední Výtoně - Frýdavy. Výskyt podezřelých volejte na linku 158, nepokoušejte se nikoho zadržet,“ sdělil mluvčí. 

Právě Přední Výtoň se nachází zhruba 21 kilometrů od hornorakouské vesnice Aigen-Schlägl. Tam někdo v noci na čtvrtek odpálil do povětří bankomat, uvedl hornorakouský zpravodajský server ORF.

„Souvisí to s případem, který už rakouští kolegové zveřejnili,“ odpověděl Jiří Matzner na dotaz Budějcké Drbny, zda pátrání souvisí s výbuchem ve vesnici Aigen-Schlägl.

Podle ORF rakouští policisté sledovali vozidlo, které nakonec zastavilo na území České republiky. Jedenadvacetiletého Nizozemce se podařilo zadržet i s kořistí, uvedl server. 

Česko-rakouské příhraničí v blízkosti Přední Výtoně, kde se mají pachatelé pohybovat. 

Dalším dvěma podezřelým se podařilo uprchnout, tvrdí ORF. Podle informací Budějcké Drbny byla do zločinu zapojena dvě vozidla. Jedno z nich se mělo vrátit zpět do Rakouska. 

Na území historické části Mühlviertel, která sousedí s Českem, letos někdo odpálil už pět bankomatů. K poslední takové události došlo tento týden ve středu v Reichenthalu, kde byl výbuch tak hlasitý, že se okna okolních budov rozbila a poškozené jsou i stropy.

„Exploze byla pravděpodobně tak silná, že byla masivně poškozena i pobočka banky vedle. Bankomat byl výbušninami zcela zničen,“ uvedl server ORF.

Zatím není potvrzeno, zda zločiny způsobil jeden gang. „Zda pachatelé byli stejní jako při předchozích explozích, to v tuto chvíli můžeme jen spekulovat,“ řekl mluvčí hornorakouské policie Friedrich Stadlmayr pro zpravodajský server tip.at.


Vzdálenost mezi Přední Výtoní a místem, kde došlo k poslední explozi. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, policie, česko, rakousko, pátrání

V česko-rakouském příhraničí se pohybují zločinci. Nejspíš odpálili bankomat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.