Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Westingouse dodá palivo do českých jaderných elektráren. Temelín chystá investice za miliardy

Společnost Westinhgouse letos dodá první palivové soubory do českých jaderných elektráren. Nejprve zamíří do Dukovan, o několik měsíců později do Temelína. Zástupci společnosti ČEZ o tom dnes informovali na tiskové konferenci. Kromě toho promluvili o plánovaných investicích pro rok 2024.

Ředitel divize jaderná Bohdan Zronek dnes řekl, že cílem je dosáhnout do roku 2030 výroby 32 TWh. Doposud to je 30 TWh. Program B32T se týká jaderných elektráren společnosti ČEZ. Souviset to má mimo jiné s investicemi či prodloužením "palivového cyklu". Na to navazuje i zajištění provozu po dobu nejméně 60 let. 

„Kromě přechodu na 18měsíční palivové cykly v Temelíně dobíhají témata na rozšíření skladovacích kapacit a diverzifikaci počtu dodavatelů palivových souborů,“ řekl dnes Zronek. Zmínil také projekt výměny generátorů či snižování vlastní spotřeby elektřiny. 

Souvisí s tím i dodávka paliva od americké společnosti Westinghouse. „V Dukovanech letos přivezeme první palivo od této společnosti. V Temelíně dospecifikujeme objednávku a následně ho přivezeme i tam,“ zmínil Zronek s tím, že cílem je nechovat závislost pouze na jednom dodavateli. 

„Na zvýšení početu dodavatelů začala společnost ČEZ pracovat na konci minulého desetiletí. Na základě výběrového řízení, zahájeného v roce 2018, podepsal v roce 2022 smlouvu na dodávky palivových souborů pro elektrárnu Temelín se společnostmi Westinghouse a Framatome. V roce 2023 následně uzavřel smlouvu s firmou Westinghouser i pro Dukovany. Pravě na jejím základě očekává letos první dodávky,“ shrnul mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták

Temelín chystá investice za více než čtyři miliardy 

V Dukovanech bude ČEZ udržovat zásoby paliva na minimálně tři a více let. „Už jsme dodali přes 1500 palivových souborů pro reaktory typu VVER-1000, které už byly ověřeny provozem bez problémů a podle očekávání. Do Dukovan plánujeme přivézt nejnovější verzi vycházející z palivových souborů určených pro reaktory VVER-440, které už pouzívá Rovenská jaderná elektrárna na Ukrajině. A věříme, že bude stejně úspěšné,“ uvedl v tiskové zprávě Tarik Choho, prezident společnosti Wetinghouse Nuclear Fuel. 

Ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml přiblížil letošní plány. Zmínil, že loni Temelín zaznamenal třetí nejvyšší výrobu v historii. „Další roky budou záviset na přechodu na osmnáctiměsíční palivový cyklus,“ zminil. 

Letos plánuje Temelín dvě odstávky, jednu v dubnu a druhou v říjnu. Doposud Temelín vyrobil 2,1 TWh elektřiny. Vedení elektrárny nyní řeší zajištění bezpečného a efektivního provozu po dobu minimálně 60 let. S tím podle ředitele souvisí i snaha zajistit elektrárnu po personální stránce. 

„Letos se připravujeme na to, že přijmeme stovku nových kolegů,“ uvedl a dodal, že nejde jen o techniky, ale shánět se budou také kancelářské a další profese. Rozvíjet se budou projetky zaměření na elektromobilitu či využívání umělé inteligence. 

Druhý blok Temelína je v provozu. Elektrárna pracuje na plný výkon

V areálu Jaderné elektrárny Temelín dnes ráno obnovili výrobu na druhém bloku. Provoz na pět dnů přerušila výměna jednoho ze čtyř chladičů vnitřního systému generátoru v nejaderné části elektrárny, uvedli dnes zástupci elektrárny.

„V letošním roce nás čeká 220 investičních akcí zaměřených na bezpečnost, efektivitu a ekologii,“ řekl ředitel. Letos bude Temelín investovat zhruba 4,1 miliardy korun.

Mezi klíčové projekty patří kontrola palivových souborů od Westinghouse, modernizace Blokové výměníkové stanice prvního bloku či pokračování v modernizaci řídícího systému obou bloků. 

Jan Kruml připomněl, že se elektrárna připravuje na použití paliva od společnosti Westinghouse. První soubory zavezli do Temelína už v roce 2019. Cílem bylo ujistit se, že palivo je v pořádku a plní technické předpoklady. V roce 2026 by mělo dojít k zavezení dalšího paliva do prvního bloku. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Mareš

Štítky čez, česko, jihočeský kraj, temelín, jaderná elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Habrnal

Co ten náhlý obrat. Stále se tvrdilo, že palivo od Westin. není vhodný pro JE ruského provedená a nejednou to jde:? Že by opět politika zapracovala??

Středa, 14. února 2024, 12:04Odpovědět

Westingouse dodá palivo do českých jaderných elektráren. Temelín chystá investice za miliardy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.