Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zlepší se kvalita vody v Bagru? Na vině může být vysoký počet ryb

Vodní nádrž Bagr v českobudějovickém parku Stromovka čeká vypuštění. To by mohlo pomoci se zlepšením kvality vody. V Bagru totiž žije mnoho ryb, které pojídají látku filtrující řasy a sinice.

V tiskové zprávě o tom informovalo město. To loni začalo společně s Povodím Vltavy a Jihočeskou univerzitou se sledováním kvality vody v nádrži Bagr.

„V rámci sezónního měření obsahu živin ve vodě bylo zjištěno, že limitním prvkem pro zvýšený rozvoj řas a sinic je vyšší obsah fosforu. Stav zhoršuje i zooplankton v nádrži, který je sice schopný filtrovat řasy a sinice, ale tady ho ještě dříve, než tuto práci odvede, zkonzumují ryby,“ uvedla mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Odlovy ukázaly, že v Bagru žije mnoho ryb různých druhů a velikostí. Proto došlo na vypuštění a kompletní výlov.

„V současné době se nádrž stále vypouští a v dalších týdnech bude proveden výlov, nutná oprava výpustního zařízení ve spolupráci se společností ČEVAK a pokusíme se ho vyčistit od nepořádku a naházených věcí. Pro návštěvníky Stromovky to bude znamenat určité omezení, ale naší snahou samozřejmě je napuštění Bagru ještě před sezónou. Výsledkem, ve který doufáme, by mělo být zlepšení kvality vody a zvýšení její průhlednosti,“ sdělila náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Dodala, že je nutné, aby rybáři, alespoň prozatím, přestali na místě s výlovem a hlavně se zarybňováním, protože se musí nejprve vyhodnotit dopad realizovaných zásahů.

„Toto je první krok ke zlepšení vody a v těch dalších se budeme pokoušet snížit obsah fosforu pomocí přírodě blízkých opatření, jako je předčištění vody i částečné čištění pomocí vodních rostlin, které jsou schopny fosfor a dusík odebrat ze systému,“ uzavřela náměstkyně.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytlo Město České Budějovice

Štítky české budějovice, bagr, stromovka, park, voda, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlepší se kvalita vody v Bagru? Na vině může být vysoký počet ryb  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.