Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vlaky na jindřichohradecké úzkokolejce by mohly začít jezdit 1. června

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) by 1. června opět mohly zahájit provoz. Vlaky by se na železnici vrátily poprvé od října 2022, kdy firma kvůli úpadku provoz dočasně ukončila. O termínu možného návratu JHMD k dopravě řekl ČTK Michal Žižlavský, jenž je advokátním zástupcem Jana Kysely, který pracuje na reorganizaci Jindřichohradeckých místních drah.

„Termín 1. červen není definitivní, ale je reálný. Jedná se o datum, kdy bychom skutečně mohli za ideálních podmínek provoz obnovit," řekl Žižlavský. Věřitelé zadlužené firmy JHMD schválili na lednovém zasedání u insolvenčního soudu v Českých Budějovicích reorganizaci společnosti. JHMD dluží přibližně 350 milionů korun. Kysela, který je jedním z věřitelů, slíbil, že reorganizaci dokončí do 120 dnů, což znamená do konce května.

Termín, který jsme si stanovili pro zahájení provozu, byl od začátku velmi ambiciózní. Nicméně bez takových cílů není výsledku. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že se pohybujeme v železničním prostředí a že vždy budeme sledovat splnění všech vyhlášek, předpisů a dalších bezpečnostních požadavků. Až budeme mít v této oblasti vše splněno, vyjedeme," uvedl člen představenstva Jindřichohradeckých místních drah Jan Píšala.

Reorganizační návrh podle Žižlavského počítá s tím, že by dráhu i vozy koupily obce. JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně na Pelhřimovsku a do Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897.

„Neusilujeme pouze o letní jízdy, které jsou samozřejmě pro turisty nejlákavější. Ale naším cílem je dlouhodobé obnovení turistického provozu," řekl Žižlavský. JHMD využívají také obyvatelé obcí a měst jako běžnou linkovou dopravu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, železnice, soud, správa, JHMD, Jihočeský, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky na jindřichohradecké úzkokolejce by mohly začít jezdit 1. června  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.