Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V krajině na jihu Čech je nyní méně vody, než bývá zvykem ve stejném období

V krajině na jihu Čech je nyní méně vody, než bývá zvykem ve stejném období. Platí to pro řeky i půdu. Březen byl totiž srážkově podnormální, když napršelo 26 milimetrů vody. Přesto současná bilance nemusí znamenat, že následující měsíce a léto budou suché. Řekl to hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

Mezi aktuální situací a tím, jaké bude léto, nemůžeme hledat nějaké souvislosti. Nikdo neví, jaký bude zbytek dubna a května. Pokud budou srážkově příznivé, v létě může být vody dostatek," uvedl Vlasák.

Aktuálně je na řadě míst v řekách méně vody, než tomu bylo ve stejném období v minulých letech. Dokonce jsou místa, kdy je aktuální situace jednou z nejhorších za posledních 100 let. Vlasák však uvedl příklad z nedávné doby, kdy se zdánlivě nepříznivý vývoj změnil.

„Na jaře roku 2020 bylo vody v krajině a v řekách ještě méně než nyní. Jenže v následujících měsících celkem dost pršelo a léto bylo z pohledu bilance vody příznivé," uvedl.

Meteorologové nyní hovoří o půdním suchu, které nejvíce způsobilo urychlení vegetace. Průměrná březnová teplota byla 6,4 stupně Celsia, což je o 3,6 stupně více, než činí normál za posledních 30 let. V minulých dnech navíc panovalo letní počasí, kdy v Českých Budějovicích teplota v neděli překonala hranici 30 stupňů Celsia.

„V takových podmínkách začala vegetace růst o měsíc dříve, než bývá obvyklé. Stromy, trávníky i květiny při tom startu vegetace spotřebují velké množství vody a berou ji právě z půdy, která je následkem toho suchá," řekl Vlasák.

Proměnlivost bilance vody však demonstruje i na jiném příkladě. Na začátku letošního roku byly v zemi dostatečné zásoby vody. Ovlivnilo to napadnutí velkého množství sněhu na začátku prosince, který následně roztál. Obleva s mírným deštěm zavinila zvednutí hladiny řek a v Českém Krumlově platil několik dní třetí stupeň povodňové aktivity. „A nyní se najednou bavíme o nedostatku vody. Proto stejně tak může být za pár týdnů situace úplně jiná," uvedl Vlasák.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, jihočeský kraj, krajina, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V krajině na jihu Čech je nyní méně vody, než bývá zvykem ve stejném období  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.