Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Distributoři elektřiny EG.D a Bayernwerk spustili společný projekt. V pohraničí investují 200 milionů eur

Jeho název je Gabreta jde o jednu z největších akcí na propojení elektroenergetických soustav v rámci Evropské unie. Řeč je o společném projektu českého distributora EG.D a německé společnosti Bayernwerk. Obě firmy ho spustily v polovině dubna. Evropská unie projekt podpořila dotací 100 milionů eur.

Každá z distribučních společností se na projektu bude podílet dalšími 50 miliony eur. Celkem zamíří v průběhu pěti let do modernizace a smartifikace sítí na obou stranách hranic 200 milionů eur. Gabreta je mimochodem staré keltské označení regionu Šumavy.

„Energetika má dnes i v budoucnu před sebou obrovské výzvy. Pokud chceme nalézt životaschopná řešení, potřebujeme evropský pohled, abychom naplno využili veškerý potenciál. Z mého pohledu je projekt Gabreta vzorem přeshraniční spolupráce, která si klade za cíl čelit budoucím výzvám nové energetiky. V tomto projektu nejde pouze o zavádění nových technologií do českých a německých distribučních sítí, ale spíše o partnerství na společné cestě k jednotnému evropskému energetickému trhu,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka skupiny E.ON v České republice.

Projekt urychlí smartifikaci a propojení sítí

Hlavním cílem projektu je podle zástupců společností zrychlení smartifikace a ještě větší propojení distribučních soustav v jižních Čechách a v přilehlých regionech Bavorska. „Spolehlivá a chytrá distribuční síť je branou do nového světa energetiky. Digitalizace našich sítí je základním předpokladem pro to, abychom dokázali uvést do života různorodý svět energetiky zítřka. Jsem přesvědčena, že Gabreta podpoří klimaticky šetrnou energetiku budoucnosti na bavorské i české straně,“ uvádí Claudia Viohl.

Distribuční území má rozlohu dohromady 70 tisíc kilometrů čtverečních. V průběhu nadcházejících pěti let vzniknou nové linky elektrického vedení, moderní a chytré trafostanice či rozvodny.

EG.D a Bayernwerk zmodernizují energetickou infrastrukturu. Společně plánují investice za 200 milionů eur

Díky společnému přeshraničnímu projektu s názvem Gabreta, což je staré keltské označení pro oblast Šumavy, získaly společnosti EG.D a Bayernwerk od Evropské unie dotaci 100 milionů eur na modernizaci sítí mezi Českem a Německem. Do své...

Kromě posílení obnovitelných zdrojů do sítě dojde také ke zlepší zabezpečení dodávek elektřiny, což znamená, že se sníží doba výpadků.

„Receptem na úspěšnou energetickou transformaci jsou velké myšlenky, solidarita a inovativní energetické sítě. Díky svému zaměření na smartifikaci je Gabreta turbomotorem energetické transformace v našich domovských regionech a nástrojem k posílení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek pro více než sedm milionů občanů Evropské unie,“ přibližuje Egon Leo Westphal, CEO společnosti Bayernwerk.

Distribuční společnosti EG.D a Bayernwerk připravovaly projekt Gabreta od roku 2019. V roce 2023 jej Evropská unie úspěšně zařadila mezi projekty společného zájmu, byl oceněn jako jeden z pouhých osmi evropských projektů v oblasti energetiky.

V polovině letošního dubna projekt oficiálně spustili symbolickým propojením kabelů mezi zeměmi Claudia Viohl a Egon Leo Westphal na slavnostní události v příhraničním Neunburgu vorm Wald.

Význam projektu podle firem dokládá i účast významných hostů na akci, například bavorského ministra hospodářství, regionálního rozvoje a energetiky Huberta Aiwangera, anebo Dietera Janecka, poslance německého Spolkového sněmu a zároveň jednoho z koordinátorů spolkové vlády pro ekonomiku a ochranu klimatu.

Společnost EG.D už v roce 2019 uspěla s projektem společného zájmu ACON, který získal z Evropské unie přes 90 milionů eur.

EG.D na něm spolupracuje se společností Západoslovenská distribučná a v rámci tohoto projektu došlo k většímu propojení a modernizaci sítí zejména na pomezí Česka a Slovenska. Distributoři investovali například do modernizací trafostanic nebo výstavby rozvoden. EG.D například jen vloni díky tomuto projektu modernizovalo 300 svých trafostanic, vloni pak zahájila výstavbu nové rozvodny v Brně, dodává mluvčí společnosti Lubomír Budný.

Ohodnoť článek

Foto EG.D

Štítky elektřina, energie, eg.d., pohraničí, česko, německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Distributoři elektřiny EG.D a Bayernwerk spustili společný projekt. V pohraničí investují 200 milionů eur  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.