Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

České Budějovice jsou na start-upy připravené. Nabízí zázemí i dotace

Potřebují zázemí, mnohdy laboratoře, hodí se také sdílené kanceláře a případně dotační programy. Start-upy, tedy nově založené společnosti s potenciálem hospodářského růstu, mají v Českých Budějovicích řadu možností, které mohou využít pro rozvoj svého podnikání.

České Budějovice i celý Jihočeský kraj se z pohledu začínajícího podnikání postupně mění. Region se stává střediskem inovací. Důvodů je několik. Start-upy podporují veřejné instituce, školy i soukromé firmy. 

„Tato podpora je pevně zakotvena ve strategických dokumentech kraje, zejména v RIS3 strategii, která stanovuje směry pro inovace a konkurenceschopnost regionu. Klíčovým prvkem úspěšného ekosystému pro start-upy je funkční propojení a spolupráce mezi Jihočeským krajem, Statutárním městem České Budějovice Jihočeským vědeckotechnickým parkem (JVTP), Jihočeskou hospodářskou komorou, CzechInvestem, Výzkumnými organizacemi, univerzitami, vysokými a středními školami a dalšími subjekty působícími v regionu,“ vysvětluje důvody Lenka Chrobočková, ekonomka JVTP.

Právě JVTP je akciovou společností kraje a poskytuje místním podnikatelům potřebné zázemí a infrastrukturu. Jde o laboratoře, kanceláře či další prostory. Pravidelně se navíc v Českých Budějovicích koná soutěž věnovaná právě začínajícím podnikatelům. 

„JVTP ve spolupráci s výše uvedenými partnery spolupořádá start-upové soutěže, které mají za cíl motivovat nadějné inovátory k transformaci svých nápadů do podnikatelských záměrů. je například soutěž Jihoczech, konaná již po dobu šesti let, a přeshraniční česko-rakouská soutěž, jsou platformami, které umožňují těmto nápadům získat podporu a viditelnost,“ popisuje Lenka Chrobočková.

„Zvláštní pozornost je věnovaná začínajícím podnikatelům a start-upům, pro které je sestavena celá série programů. Začínáme pracovat se samotným podnikatelským nápadem, s definováním jeho zákazníků a jeho jedinečné hodnoty, která by měla být nastavena realisticky, ale zároveň s dostatečnou ambicí pro budoucí růst,“ přidává Jana Moravcová z oddělení marketingu JVTP. 

Doplňuje, že organizace nabízí mimo jiné například zvýhodněné nájmy svých prostor nebo třeba nejrůznější dotace. 

K dispozici je také Jihočeský akcelerační program. Ten poskytuje dotace na krytí běžných nákladů směřujících k dosažení prvních tržeb. Existuje také JihoSTART, což je program, který nabízí mentoring pro start-upy.

Vznik nového podnikání souvisí také s činností dalších organizací, jako jsou Jihočeská hospodářská komora, CzechInvest či Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. 

Energetický park České Budějovice má sloužit dětem i vědcům, navrhli architekti

Místní spolky a obyvatelé, děti, start-upy či zástupci univerzit. Nejen tyto skupiny lidí by mohly v budoucnu využívat Energetický park v Českých Budějovicích. Se záměrem ZEVO Vráto pracovalo několik ateliérů, které navrhovaly podobu i využití...

V krajském městě vznika v uplynulých letech a měsících také řada coworkingových center, tedy sdílených kanceláří. Nachází se například v Široké ulici, kde sídlí Cowo CB, v prostorách Riegrova 51 či na rohu ulic Kněžská a Karla IV, kde ho provozuje Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Zázemí pro začínající podnikatele by mohly vzniknout také v plánovaném areálu ZEVO. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky start-up, podnikání, české budějovice, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice jsou na start-upy připravené. Nabízí zázemí i dotace  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.