Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jaderná elektrárna Temelín modernizuje bezpečnostní systém, práce dokončí příští rok

Výměna vnitřních prvků řídicích skříní a instalace zcela nového softwaru. Tak v Jaderné elektrárně Temelín (JET) modernizují řídicí systém buzení dieselgenerátorů. Ty se výrazně podílejí na bezpečnosti jaderné elektrárny a jejich modernizace pomůže zajistit provoz zařízení na dalších minimálně 60 let.

Nový systém bude řídit důležitou část dieselgenerátorů, které slouží jako klíčový záložní zdroj elektřiny pro bezpečnostní systémy elektrárny. Proto jich v Temelíně mají hned deset. Většina z nich je umístěna v seizmicky odolných budovách. Jejich odolnost je stejná jako odolnost budovy, která chrání reaktor. To znamená, že zvládnou nejméně 100krát větší zemětřesení, než jaké bylo v okolí elektrárny kdy zaznamenáno.

Temelín ušetřil díky AI na spotřebě 5400 megawatthodin elektřiny, nastavuje lépe čerpadla

Jaderná elektrárna Temelín ušetřila loni na své spotřebě díky zapojení umělé inteligence (AI) 5400 megawatthodin (MWh) elektřiny. Využívá moderní matematickou metodu na zpracování velkých dat, která se jmenuje Big Data. ČEZ pomocí AI nastavuje...

Aktuálně v Temelíně modernizovali první dieselgenerátor a energetici již jeho nový systém úspěšně odzkoušeli. Ještě letos chce ČEZ v JET dokončit úpravu na polovině z osmi bezpečnostních generátorů. Kompletně pak chce mít hotovo příští rok.

„Zatím máme modernizaci hotovou na jednom ze tří generátorů prvního bloku. Ještě letos za provozu upravíme další jeden společných pro oba bloky a další dva máme v plánu zmodernizovat během odstávky druhého bloku. Důvodem je dlouhodobá udržovatelnost systému a dostupnost náhradních dílů,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Pracím na důležitém bezpečnostním systému předcházelo náročné, rok trvající, licenční řízení u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Vlastní záměna systému pak odborníkům z firmy ZAT zabrala necelý týden.

Temelín odpojí první blok kvůli opravě na jednom technickém systému

Jaderná elektrárna Temelín dnes v poledne odpojí první výrobní blok od přenosové soustavy. Důvodem je oprava na jednom ze tří systémů technické vody. Reaktor operátoři ponechají v takzvaném nahřátém stavu, který umožní rychlejší návrat do provozu....

„Je to jeden z příkladů modernizací pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu. V tomto případě šlo také o klíčový bezpečnostní systém, jedná se tedy i o změnu povolovanou jaderným dozorem,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Do budícího systému dieselgenerátorů investuje ČEZ 17 miliónů korun. Celkově společnost do modernizace Temelína investoval již přes 31 miliard korun. Od začátku roku vyrobila elektrárna 5,6 terawatthodin elektřiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky Jaderná elektrárna, Temelín, modernizace, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderná elektrárna Temelín modernizuje bezpečnostní systém, práce dokončí příští rok  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.