Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Hrubý zisk Budvaru se meziročně zvýšil na 396,4 milionu, o odvodech do státního rozpočtu se stále jedná

Hrubý zisk Budějovického Budvaru, který vlastní stát, se loni meziročně zvýšil o 55 procent na 396,4 milionu korun. Vyplývá to z přehledu hospodářských výsledků za loňský rok, které má k dispozici server Seznam Zprávy. O tom, kolik národní podnik ze zisku odvede do státního rozpočtu, se bude ještě jednat, řekla novinářům mluvčí pivovaru Barbora Povišerová. Loni Budvar přispěl do rozpočtu 250 miliony a předloni 550 miliony korun.

"Letošní rozdělení zisku mezi odvod do rozpočtu a částku na investice ještě projednáme se zakladatelem, tedy s ministerstvem zemědělství,“ řekla webu mluvčí Budvaru Barbora Povišerová.

Již dříve pivovar informoval, že loni uvařil historicky nejvyšší objem piva 1,865 milionu hektolitrů a že tržby meziročně vzrostly o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun.

K loňskému růstu přispěla podle ředitele Budějovického Budvaru Petra Dvořáka většina trhů včetně českého. "V exportu se objemově povedlo nahradit ztrátu ruského trhu a vedle rozvoje stávajících trhů se nám dařilo nacházet také nové příležitosti,“ uvedl Dvořák.

Rekordního hrubého zisku 422,5 milionu korun dosáhl Budvar v roce 2021, kdy zaznamenal vyšší prodeje baleného piva zejména v Německu. Pivovaru se také podle serveru vyplatila příprava na odchod Velké Británie z Evropské unie, díky níž dokázal pokračovat v dodávkách piva britským zákazníkům.

V roce 2022 měl Budvar tržby z prodeje výrobků a služeb 3,03 miliardy korun a zisk po zdanění 200,8 milionu. Předloňský propad tržeb i zisku způsobilo ukončení dodávek do Ruska kvůli jeho agresi na Ukrajině i růst cen energií a dalších vstupů.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějovický Budva

Štítky ČR, pivo, Budvar, České Budějovice, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrubý zisk Budvaru se meziročně zvýšil na 396,4 milionu, o odvodech do státního rozpočtu se stále jedná  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.