Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Vodní nádrž Husinec je na hranici svojí kapacity, k přetoku dojde za šest hodin

Vytrvalý déšť pomalu naplňuje ty nejhorší z meteorologických předpovědí. Týká se to zejména vodní nádrže Husinec na toku Blanice. Nádrž, do které nyní přitéká okolo 80 kubíků vody za sekundu, se blíží hranici své maximální kapacity. K přetoku by dle odhadů mělo dojít do šesti hodin. Povodňová vlna následně zasáhne Husinec, Protivín i Vodňany.

„Na husinecké vodní nádrži se naplnily nejhorší možné scénáře. Současný přítok je 80 kubíků a odtok je regulovaný na 20. Tato regulace je ale značně omezená a nemůžeme tu proto udělat to, co na Římově. Dříve nebo později tak dojde k tomu, že nádrž začne přetékat,“ sdělil na svém facebookovém profilu hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).  

„Chceme to co nejdéle pozdržet, abychom obcím dali čas se na to připravit. V tuto chvíli máme přibližně šest hodin. Až k přetoku dojde, postupně to zasáhne Husinec, Těšovice, Strunkovice, Bavorov, Protivín, Vodňany i Putim,“ přiblížil budoucí vývoj hejtman.  

Evakuovali hotel i školu  

Kvůli zvýšení hladin řek museli někteří lidé na jihu Čech opustit dotčené lokality. Hasiči evakuovali stovku lidí ze školy v přírodě ve Střelských Hošticích na Strakonicku. Devět desítek hostů zase preventivně opustilo hotel v Českých Budějovicích u řeky Malše.

„Ze školy v přírodě ve Střelských Hošticích se 50 lidí samoevakuovalo, což znamená, že odjeli po vlastní ose, dalších sto bylo odvezeno autobusy do obce," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

Zatímco ráno byl třetí nejvyšší povodňový stupeň na dvou místech v Jihočeském kraji, po 14:00 šlo o 14 míst. Z toho sedm bylo na Malši nebo jejích přítocích. Další nejvyšší povodňové stupně pak platí pro stanice na Blanici, Volyňce a Otavě. Nejprudčeji nyní stoupá hladina Malše pod římovskou přehradou na Českobudějovicku, z níž vodohospodáři museli výrazně zvýšit odtok.  

„V závislosti na intenzitě srážek očekáváme další vzestupy, případně kolísání vodních toků. Nejvyšší srážkové úhrny během soboty budou v jihovýchodní polovině republiky, na severovýchodních horách a na Opavsku a Ostravsku. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i 50letých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky, Opavsko a Ostravsko. Výrazné vzestupy (s překročením 3. SPA) budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory. Situaci budeme dále upřesňovat,“ napsal k současné situaci Český hydrometeorologický ústav.

Kvůli povodňové turistice uzavřeli cestu do Plavu

Na řadě míst v Jihočeském kraji museli policisté uzavřít neprůjezdné cesty. Týká se to především Českokrumlovska, Českobudějovicka, Prachaticka a Strakonicka. Táborsko a Písecko jsou relativně klidné regiony. Uzavřené jsou silnice II/142 Bavorov - Netolice, II/144 Nišovice - Černětice, III/1543 Líčov - Děkanské Skalice a III/1544 Dlouhostě - Desky.

„Na žádost hejtmana je uzavřená také silnice mezi Roudným a Plavem. Důvodem uzavírky je povodňová turistika, při které se spousta lidí při honbě za krásnými fotkami vystavuje opravdu nebezpečným situacím,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky povodně, Jihočeský kraj, Blanice, vodní nádrž Husinec, Protivín, Vodňany, Putim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní nádrž Husinec je na hranici svojí kapacity, k přetoku dojde za šest hodin  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.