Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zavírá se obchvat Vodňan. Trasy budou delší až o 40 kilometrů

Zítra odpoledne uzavře Ředitelství silnic a dálnic ČR hlavní tah mezi Budějcemi a Pískem. Opravy potrvají přes tři měsíce.

Silnice I/20 bude uzavřena 14. března mezi 14. a 15. hodinou a práce potrvají až 15 týdnů. „Oprava bude v přibližné délce 5,365 kilometru. Silnice I/20 je v tomto úseku vedena extravilánem a tvoří obchvat města Vodňany. Oprava se provádí z důvodu neúnosnosti konstrukce, která je natolik porušená, že obrusná vrstva komunikace je v nevyhovujícím, lokálně havarijním stavu,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Nina Ledvinová.

Vlivem zbytkové vody z období realizace stavby a vody vnikající poruchami asfaltového souvrství do vrstvy KAPS (vrstva z kameniva zpevněného popílkovou suspenzí – pozn. autora) dochází k tomu, že saturovaná vrstva v zimním období promrzá a dochází k objemovým změnám jako mrazové zdvihy s následným opakovaným poškozováním asfaltového souvrství a celé konstrukce vozovky,“ říká dále Ledvinová.

Důvodem úplné uzavírky je především zkrácení termínu realizace s ohledem na zvolený způsob opravy. „Na celém úseku je navrženo odstranění celé konstrukce vozovky, zlepšení aktivní zóny zemního tělesa hydraulickým pojivem, podkladní vrstvy ze štěrkodrtě, recyklace za studena a následně pokládka asfaltového souvrství,“ upřesnila Ledvinová. Pokud by Ředitelství silnic a dálnic zvolilo variantu částečné uzavírky, byla by doba realizace i přes půl roku.

Obchvat denně využije přes 13 tisíc vozidel a ty se nyní musí přesunout na okolní cesty. Objížďky pro osobní vozy měří zhruba 15 kilometrů, pro kamiony znamená objížďka až 40 najetých kilometrů navíc. Objízdné trasy vedou po silnicích nižších tříd. „Objízdné trasy budou vytyčeny pro nákladní dopravu nad šest tun, autobusy i ostatní dopravu. Řidiči musí pečlivě sledovat dopravní značení. Bude vytyčeno minimálně šest objízdných tras, nicméně ty nejsou kapacitně adekvátní uzavřené komunikaci,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Objízdná trasa pro nákladní dopravu nad šest tun ve směru od Českých Budějovic povede od Češnovic přes Netolice, Vimperk a Strakonice na Novou Hospodu. V opačném směru od Písku do krajského města to je rovněž na Novou Hospodu a pak směrem na Strakonice, Volyni, Vimperk, Netolice a Češnovice.

Ostatní řidiči mají šanci vyrazit po trase Hluboká nad Vltavou, Albrechtice nad Vltavou, Nový Dvůr a pak Písek. V opačném směru na České Budějovice přes Vodňany a Újezd.

Štítky obchvat, Vodňany, objížďky, oprava, silnice, I/20, Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice, Písek, Strakonice, Vimperk, Netolice, Nová Hospoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavírá se obchvat Vodňan. Trasy budou delší až o 40 kilometrů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.