Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie před Velikonocemi zvýšila dohled v ulicích měst i na silnicích

Policie zvýšila dohled na veřejných místech a na silnicích. Až do Velikonočního pondělí budou sloužit proti běžnému stavu stovky policistů navíc. Stejně jako během vánočního období budou v ulicích i policisté s dlouhými zbraněmi, na některých místech už byly rozmístěny betonové zátarasy, třeba v okolí velikonočních trhů. Na silnicích probíhají dopravně bezpečnostní akce. A výjimkou nejsou ani jižní Čechy.

V Česku už dva roky trvá první stupeň ohrožení terorismem, tedy zvýšená bdělost. Policisté proto dohlížejí na takzvané měkké cíle, jako jsou obchodní centra, letiště, nádraží a jiná místa s větší koncentrací lidí. „V následujících dnech se tedy navíc zaměříme také na velikonoční trhy, církevní akce, kostely a jiné církevní objekty,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Bezpečnostní opatření podle Tuhého mají preventivní charakter. „Policie České republiky v současné době nemá žádné informace o tom, že by České republice hrozilo nějaké konkrétní bezpečnostní riziko. Rozhodně ale nechceme situaci z pohledu bezpečnosti nijak podcenit," dodal. Provozovatelé kulturních a společenských akcí mohou na policejní informační telefonní lince 800 255 255 získat metodickou pomoc pro zajišťování bezpečnosti těchto akcí.

Policie se zaměřuje také na automobilovou dopravu, do preventivních akcí se zapojí desítky dopravních policistů. Působit budou podle Tuhého i proti rizikovému chování, které souvisí s alkoholem. „V loňském roce jsme během velikonočních svátků zkontrolovali 52 tisíc řidičů, z nichž 223 bylo pod vlivem alkoholu nebo drog. U 69 dopravních nehod sehrál roli právě alkohol. A co je nejsmutnější, během těchto pár dní na silnicích vyhaslo šest lidských životů,“ připomněl policejní prezident.

Velikonoce jsou podle policie na silnicích rizikové i proto, že lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a mnohdy vyjíždějí i sváteční řidiči nebo lidé, kteří v zimě neřídí a za volant usednou po dlouhé době. „V tomto období s ohledem na teplejší počasí vyrazí také první motorkáři, a ani ti proto nezůstanou stranou zájmu policistů,“ doplnila mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky společnost, krimi, doprava, policie, dohled, silnice, trh, Velikonoce, Česko, Velikonoční pondělí, Tomáš Tuhý, Jihočeský kraj, alkohol, Policie České republiky, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie před Velikonocemi zvýšila dohled v ulicích měst i na silnicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.