Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zájem o ojeté vozy stále roste, potvrzují prodejci. S nákupem doporučují neotálet

Podobně velký zájem o ojeté vozy prodejci nepamatují. Podle dostupných čísel chybí na českém trhu oproti předchozímu roku 26 tisíc ojetých automobilů. Důvodem jsou koronavirová opatření a s tím spojený skoro čtvrtinový pokles jejich dovozu. Proti tomuto trendu jde enormní zájem právě o použité automobily, což potvrzuje většina prodejců. Mezi nimi také například budějcký prodejce CB Auto, který má ve své nabídce nejen nové vozy, ale také ojeté automobily, které lze často označit za zánovní. Právě o ně je v posledních měsících nezvykle velký zájem.

„Zájem o ojeté automobily je několikanásobně vyšší než v předchozích letech. Je to mimo jiné tím, že nové vozy zdražují a prodlužují se čekací doby. Zákazníci leckdy nechtějí čekat několik měsíců a také v této době smýšlí maličko více ekonomičtěji,“ potvrzuje manažer prodeje ve společnosti CB Auto Petr Kubovec.

Největší zájem je o zánovní Passat a Golf

Redakci při návštěvě autosalonu zároveň uvedl jako příklad dva vozy, které patří mezi nejvyhledávanější v aktuální nabídce. Jde o zánovní, zhruba tři roky starý vůz Volkswagen Passat s naftovým dvoulitrovým motorem a zhruba stejně starý Golf s litrovým benzínovým motorem. „Dnes jsou obě zmíněná auta více dostupná pro střední vrstvu, než tomu bylo ještě před pár lety,“ dodává Kubovec.

Oba vozy, které nám prodejce ukazuje, mají najeto zhruba 50 tisíc kilometrů, jsou původem z operativních leasingů a jejich historie je pouze v tuzemsku. „Jsou to nedoceněná auta na trhu. Člověk je může koupit jako mladou ojetinu. Pokud si zákazník půjde koupit třeba nového Passata, dá za něj kolem milionu. Za Golfa pak zhruba 600 tisíc. U těchto zánovních vozů jsou ceny zhruba šedesátiprocentní oproti ceně nového auta. Navíc jsou takové vozy bez čekání a stále s tovární zárukou,“ doplňuje Kubovec a ukazuje na „cenovky“ na obou vystavených vozech, kdy Passat vyjde na 548 tisíc korun a Golf na 398 tisíc korun. „Množství takových vozů na trhu je ale omezené, takže pokud někdo uvažuje o koupi, tak teď je ideální čas. Vyčkávat nedoporučuji,“ říká prodejce.

Minimální provozní investice

Výhodou zánovních automobilů jsou podle prodejců velmi nízké provozní náklady. Řidič vlastně v takovém případě řeší jen pravidelné servisní prohlídky, výměnu oleje a podobně. Jinak k automobilu přistupuje stále jako k novému. Neinvestuje do drahých komponentů, jako třeba do nového rozvodového řemene.

Čísla rovněž ukazují, že český zákazník se dnes už neorientuje pouze podle ceny, ale zároveň hledá ojetý vůz tak, aby splňoval jeho požadavky. To potvrzuje také stále stoupající průměrná cena prodaných ojetých automobilů. Zatímco v roce 2010 se pohybovala pod částkou 100 tisíc korun, v loňském roce to bylo zhruba 302 tisíc korun.

Koronavirus vyhnal lidi z MHD za volant

Ceny a nabídku ojetých vozů na trhu ovlivnila probíhající koronavirová krize. Podle prodejců se během posledního roku také proměnila struktura vozů, o které je zájem větší než obvykle. „Na jaře v roce 2020 byl v první vlně mimo jiné zájem vyměnit svoje auto za větší rodinný vůz typu MPV, vzhledem k omezené možnosti cestování. Zrovna tak byl zájem o koupi automobilu do 150 tisíc korun a necestovat MHD, nebo vyměnit dražší auto za levnější,“ shrnul pro redakci předseda Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů Petr Přikryl.

Vzhledem k ekonomické nejistotě se řada lidí zbavovala druhého vozu v rodině. „Prostě zcela patrné chování, řídící se rozumem – nikoliv srdcem. Ceny ojetin se začaly zvedat, vzhledem k poklesu dovozu vozů ze zahraničí, firmy neobměňovaly svoje vozové parky. Na sklonku léta byla situace na trhu docela stabilizovaná, ale další covidová vlna vše opět změnila a zájemce, který uvažoval o koupi nového automobilu se vrátil na náš trh ojetin,“ potvrdil slova prodejců Přikryl.

Podle něho je i nadále zájem o vozidla s cenou nejen nad čtvrt milionu, ale také v kategorii do 200 tisíc korun. „Většina kupujících, s trochou nadsázky, vidí automobil jako zdravotní pomůcku. Odvézt rodiče bezpečně na očkování, dopravit se někam do přírody. K tomu stačí dobrá, prověřená ojetina za cenu, kterou si mohu dovolit. I v této covidové době se proto prodává třikrát více ojetin než vozů nových,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, automobil, nákup, ojeté vozy, CB Auto, ojeté auto, Volkswagen Passat, Petr Přikryl, koronavirová krize, Volkswagen Golf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o ojeté vozy stále roste, potvrzují prodejci. S nákupem doporučují neotálet  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.