Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Uzavírka Dobrovodské potrvá až do příštího roku. Důvodem jsou práce na tunelu Pohůrka

O osm měsíců se prodlouží úplná uzavírka Dobrovodské ulice. Důvodem jsou práce na tunelu Pohůrka, které nemohly být hned z několika důvodů dokončeny včas. O změně termínu dnes informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic pro Jihočeský kraj Adam Koloušek.

Původní termín dokončení prací a ukončení úplné uzavírky Dobrovodské ulice, která probíhá kvůli výstavbě tunelu Pohůrka, měl být na konci srpna. Nyní je ale vše jinak a řidiči budou muset počítat s komplikacemi až do příštího roku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) muselo práce prodloužit, a to až do 30. dubna 2023. 

Důvodů je podle mluvčího ŘSD pro Jihočeský kraj Adama Kolouška hned několik. „Jde například o pozdní vydání rozhodnutí o povolení nakládání s povrchovými vodami, nedostupnost stavebních materiálů v souvislosti s extrémním nárůstem jejich cen, nouzovým stavem vyhlášeným vládou ČR v listopadu 2021 v souvislosti s pandemií Covid-19 a válečným konfliktem na Ukrajině. Neočekávané okolnosti tak posunuly některé z naplánovaných stavebních prací do zimního období, kdy je však nemožné je provádět,“ popsal.

Dálnici chce mít ŘSD k hranicím v roce 2025. Aktuální situaci jsme schopni zvládnout, věří ředitel

Už tento rok, přesně v jeho druhé polovině, měla začít fungovat jedna část obchvatu Českých Budějovic. Kvůli problémům s výstavbou tunelu Pohůrka se práce zpozdily a aktuálně to vypadá, že by mohlo Ředitelství silnici a dálnic tuto stavbu...

Uzavírka bude prodloužena o necelých osm měsíců. Zůstat by měla všechna dopravní omezení, která jsou na místě teď. Alespoň malou úlevou by mělo být vybudování koridoru pro chodce, díky kterému by se lidé měli bezpečně dostat z Dobré Vody do Suchého Vrbného. „Koridor by měl částečně ulevit obyvatelům obou částí města, které jsou omezeními nejvíce postiženy,“ dodal Koloušek.

Obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3, bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde byly původní náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy. Jižní část obchvatu bude podle silničářů hotová na konci roku 2023, severní asi o rok později.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. ŘSD teď v jižních Čechách staví souvislý třicetikilometrový úsek D3. Celá dálnice D3 by měla být podle ministerstva dopravy hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2025.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky doprava, uzavírka, Dobrovodská, tunel, Pohůrka, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Nová Pohůrka, Jihočeský kraj, dálnice, České Budějovice, Česko, Ukrajina, Ministerstvo dopravy České republiky, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavírka Dobrovodské potrvá až do příštího roku. Důvodem jsou práce na tunelu Pohůrka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.