Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli nově budované D4 zboří firmy most u Mirotic. Silnice bude neprůjezdná

Kvůli nově budovaným částem dálnice D4 zbourají dělníci most těsně za Miroticemi na Písecku. Bourat ho začnou v úterý ráno, demolice potrvá do 13. října večer. Úsek silnice I/4 bude při bourání neprůjezdný, objíždět se bude přes Mirotice, auta nad 22 tun pojedou přes Písek, Záhoří, Oslov a Zvíkovské Podhradí. Most bude hotový v říjnu 2023.

Bourat se bude most těsně za Miroticemi, přes který vede místní silnice do Cerhonic a kříží budoucí dálnici D4. „Odstranění starého mostu je plánované na minimální možnou dobu, bude trvat tři dny. V tomto termínu bude most odstraněný, odveze se suť a namontují se betonová svodidla," uvedl za stavební firmy Jiří Janoušek. Je to druhý most, který se při stavbě D4 odstraňuje a vznikne místo něj nový. V červnu stavbaři za tři dny zbourali most na mimoúrovňové křižovatce u Mirotic, který převáděl silnici I/4 přes silnici druhé třídy.

V nově budovaném úseku z Hájů do Mirotic se počítá se 40 mosty, z nichž většina bude nových. Zhruba polovina z nich budou mosty pro pohyb divoké zvěře. Vznikne i estakáda přes řeku Skalici u obce Nerestce na Písecku, kde je památkově chráněný most z dob napoleonských válek. Více než 400 metrů dlouhá stavba překlene silnici třetí třídy, polní cestu, údolí řeky a železniční trať. Jinou zajímavou stavbou bude podle Janouška lávka pro pěší u Rtišovic na Příbramsku, která poslouží jako cesta k autobusové zastávce. Kvůli budovaným částem dálnice D4 odstřelili stavbaři v srpnu u středočeského Milína skalní masiv, aby vzniklo místo pro budoucí dálnici.

Nový úsek D4 buduje konsorcium DIVia, jež tvoří firmy Vinci a Meridiam. Via Salis je dceřiná společnost firmy Vinci. Po dostavbě bude konsorcium dálnici a navazující části silnice I/20 provozovat a udržovat 25 let, za což mu stát bude platit. Stát by měl za využívání nové dálnice zaplatit 17,8 miliardy korun. Jde o první stavbu dálnice formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru, takzvanou PPP (Public Private Partnership) v České republice.

Dostavba 32 kilometrů dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem začala loni v červnu. Všechny úseky se staví najednou. Náklady budou téměř deset miliard Kč bez DPH. Firmy zároveň modernizují 16 kilometrů už zprovozněných částí. V provozu má být celá D4 v prosinci 2024. Trasa dlouhá 32 kilometrů je rozdělená do devíti úseků mezi Příbramí a Pískem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, stavby, most, Písecko, D4, Mirotice, dálnice, Dálnice D4, Písek, okres Písek, Záhoří, Oslov, Zvíkovské Podhradí, Jiří Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nově budované D4 zboří firmy most u Mirotic. Silnice bude neprůjezdná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.