Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jižní tangenta je hotová. Její hlavní funkce se naplní s otevřením dálnice

Jižní tangenta u Českých Budějovic je oficiálně otevřená. Tři kilometry dlouhá silnice by měla už na konci příštího roku propojit silnici I/3 s dálnicí D3. Náklady na vybudování přesáhly jednu miliardu korun. Více než 600 milionů korun hradil Jihočeský kraj.

Hlavním úkolem tři kilometry dlouhé Jižní tangenty je propojit silnici I/3 mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem s nájezdem na dálnici D3 u mimoúrovňové křižovatky v Roudném. Díky tomu by měla z města zmizet tranzitní doprava.

Vybudování tangenty vyšlo na 1,1 miliardy korun včetně DPH. Z toho kraj uhradil více než 614 milionů, zbytek byl financován z prostředků Evropské unie nebo Státního fondu dopravní infrastruktury. Tři sta tisíc přidala obec Včelná. Práce trvaly více než dva roky.

Během výstavby se musely přeložit nejen inženýrské sítě, ale i dvě železniční tratě. Vznikla zde nová sloučená cyklostezka s chodníkem pro pěší. Součástí stavby jsou také dvě lávky, dva kruhové objezdy a čtyři mosty.

„Budování tangenty s sebou neslo strašnou spoustu omezení, museli jsme přerušit běžný život a pohyb lidí. Včelná byla chvílemi úplně odříznutá. Jsem proto velmi rád, že dnes je tato klíčová stavbu dokončená. Bohužel ale zatím nevede na funkční dálnici,“ komentoval dnes jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jak dnes na slavnostním otevření připomněl kromě hejtmana také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) podle původních předpokladů měla být tangenta dokončena rok po obchvatu města. Kvůli komplikacím se ale nyní bude čekat na zprovoznění dálnice D3. „Já pevně doufám, že příští rok otevřeme D3, aby se smysl této nové komunikace naplnil,“ řekl Kupka.

Podle ředitele ŘSD Radka Mátla je dokončení obchvatu Českých Budějovic klíčovým úkolem. „To je ta důležitá stavba, která celému městu pomůžu a všechen tranzit, který tudy projíždí, odvede pryč z města. Slibujeme, že se nám podaří obchvat na konci příštího roku zprovoznit,“ dodal.

V provozu je nyní 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla celkem 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí by měla být podle ministerstva dopravy hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2026. „Dnes jsme představili výhled budování dopravních staveb na dalších deset let. A počítáme i se středočeskou částí D3, jako projektem PPP (spolupráce veřejného a soukromého sektoru, pozn. red.)," doplnil Kupka.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Hocke, Elmira Talířová

Štítky Jižní tangenta, doprava, stavba, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní tangenta je hotová. Její hlavní funkce se naplní s otevřením dálnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.