Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Správa železnic chystá příští rok opravy šumavských lokálek, bude řada výluk

Správa železnic (SŽ) chystá na příští rok sérii oprav na takzvaných šumavských lokálkách. Největší budou v úseku ze Strakonic do Volar, opravený bude také železniční most poblíž Kubovy Huti. Po opravě bude trať bezpečnější a vlaky pojedou rychleji. Cestující čeká řada výluk. Výluky jsou už letos na podzim na trati České Budějovice - Černý Kříž, cílem je zlepšit stav tratí a zvýšit rychlost.

Na trati Strakonice - Volary bude příští rok od dubna výluka dlouhá 75 dní. Správa železnic opraví železniční most poblíž Kubovy Huti, přibližně za 30 milionů korun. „Na období, kdy bude kvůli rekonstrukci mostu přerušený provoz, zároveň Správa železnic připravuje také souvislejší opravu samotné trati. Mimo hlavní turistickou sezonu se předpokládají ještě opravy trati a mostů na úseku mezi Novou Pecí a Černým Křížem. Náklady spojené s těmito pracemi se v současné době vyčíslují," uvedl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Díky opravám bude trať bezpečnější a zkrátí se doba jízdy. Na tratích jezdí jako dopravce firma GW Train Regio. „Na strakonické a číčenické trati bude mnoho výluk, bude se rekonstruovat ve větším objemu peněz, Správa železnic našla významné finanční prostředky," řekl řekl generální ředitel GW Jihotrans Robert Krigar.

Výluky jsou na šumavských lokálkách již letos na podzim, největší v úseku z Kájova do Černého Kříže. Potrvají do konce listopadu. Cílem je zlepšit stav trati a zvýšit rychlost. Vlaky mezi Českými Budějovicemi a šumavským Černým Křížem jezdily letos v létě až o 20 minut déle. Důvodem byl špatný technický stav tratě, kvůli němuž Správa železnic nařídila na vybraných úsecích snížit rychlost na 20 kilometrů za hodinu. Další výluky jsou na trase Strakonice - Vimperk, v listopadu budou z Prachatic do Chrobol. GW Train Regio nasadila v náhradní dopravě kolem 15 autobusů.

Firma GW Train Regio provozuje dopravu na šumavských lokálkách od prosince 2017. Jsou to tratě České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary. Předtím tam zajišťovaly dopravu České dráhy (ČD). Jihočeský kraj zaplatí za služby GW Train Regio za 15 let 2,25 miliardy korun. Roční objem kilometrů je 1,3 milionu. Ve srovnání s ČD kraj podle svého staršího vyjádření ušetří 300 milionů korun. GW Train tam nyní jezdí se 24 vlaky.

Firma provozuje regionální osobní železniční dopravu v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji a také rychlíkovou linku R25 Plzeň – Most. Od konce roku 2023 bude zajišťovat i osobní dopravu v Pošumaví v Plzeňském kraji. Společnost zaměstnává zhruba 270 lidí, z toho asi 180 strojvůdců. Loni měla čistý obrat 486,1 milionu korun a zisk po zdanění 9,6 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, která patří do skupiny GW Jihotrans.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GW Train

Štítky železnice, opravy, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic chystá příští rok opravy šumavských lokálek, bude řada výluk  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.