Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Máji vyroste nový parkovací dům, ten u sportovní haly otevře na konci roku

Doprava a s ní spojené parkování je jedním z největších problémů v Českých Budějovicích. Řešení kritické situace na sídlišti Máj by měl nabídnout nový parkovací dům, který tady plánuje radnice postavit. Nová parkovací místa budou moct lidé také využívat už na konci roku u sportovní haly.

Zaparkovat v blízkosti svého bydliště je pro některé obyvatele největšího budějckého sídliště Máj téměř nemožné. Počet parkovacích míst totiž ani zdaleka neodpovídá množství aut, které tady obyvatelé sídliště každý den nechávají.

Někteří tady musí ve večerních hodinách desítky minut kroužit, a nakonec stejně zaparkovat mimo oficiální místo. Město si k parkování na sídlišti nechalo zpracovat i analýzu, jejíž výsledku jsou podle radnice alarmující. „V nočního hodinách byla sečtena všechna vozidla, která na sídlišti parkují a výsledky jsou alarmující. Celkem bylo sečteno 4700 vozidel, z nichž bezmála tisícovka aut parkuje na místech, kde to není povoleno. Nejhorší situace je v ulicích V. Volfa, N. Frýda a M. Chlajna,“ popsal před časem náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS). Na situaci už několikrát upozorňovali také hasiči, kteří mají kvůli systému parkování na sídlišti problém ulicemi projet.

Během následujících let by se ale situace měla změnit. Radnice chce na místě trolejbusové točny MHD v ulici Antonína Barcala postavit parkoviště, které pojme necelých 500 automobilů. Má mít tři patra a přízemí má sloužit jako točna pro autobusy městské hromadné dopravy. Předpokládané náklady jsou kolem 360 milionů korun.

Na konci září zastupitelé schválili vypsání veřejné zakázky na zhotovitele parkoviště. Projekt chce město realizovat formou design & build. Vybere tedy firmu, která podobu parkoviště navrhne a i postaví. Podle Bureše by mělo být parkoviště hotové v letech 2025 až 2026.

Parkovací dům u sportovní haly bude stát víc. Město si připlatí 16 milionů korun

O více než 16 milionů korun se prodraží stavba parkovacího domu Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Důvodem jsou podle města zvyšující se ceny ve stavebnictví. Bod dnes na svém jednání schválili českobudějovičtí zastupitelé. Stavba má být...

Parkovací dům u sportovní haly

Ještě dříve, a to na konci letošního roku, se otevře parkovací dům u sportovní haly, který začalo stavět už minulé vedení města. I tady byla zvolena forma design & build. Realizace se ujala společnost Hochtief. 

Na novém parkovišti u frekventované silnice Na Dlouhé louce zaparkuje 500 aut. Město za stavbu zaplatí zhruba 140 milionů korun. Parkoviště bude placené, jaká ale bude cena za stání zatím není jeasné. 

Pomůže podle vás nové parkoviště na Máji?

Celkem hlasovalo512 čtenářů

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky parkování, české budějovice, město, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Vzhledem k tomu, že většina majitelů aut nemá problém s parkováním na ulici, tak by nové parkoviště nemuselo být nijak komfortní. Nemusí mít obvodové zdivo a jiné vymoženosti jako výtahy. Prostě parkoviště by mělo být postaveno aby dlouho vydrželo, nebyla drahá stavba a parkovné bylo únosné vzhledem k tomu, že zde budou zaparkovaná auta hodně hodin denně. Jinak nemá význam a nebude využívané.

Pátek, 13. října 2023, 08:35Odpovědět

Na Máji vyroste nový parkovací dům, ten u sportovní haly otevře na konci roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.