Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech havaroval autobus s japonskými turisty. Všichni jsou v pořádku

Jihočeští hasiči do sobotního poledne řešili zhruba 170 výjezdů. U Nových Hradů na Českobudějovicku havaroval autobus, který vezl z Vídně japonské turisty. Všech 50 cestujících vystoupilo okénkem u řidiče, nikdo se nezranil.

Jihočeský kraj zasáhlo v noci na sobotu intenzivní sněžení. Společnost E.ON evidovala ráno poruchy, kvůli kterým je bez dodávek elektrické energie zhruba 10 tisíc odběratelů. Město České Budějovice shání dobrovolníky na odklízení sněhu. Lidé by...

O nehodě informoval mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý„U Nových Hradů zapadl do škarpy autobus z Vídně s japonskými turisty, nikdo nebyl zraněn, všech 50 cestujících muselo vystoupit okénkem u řidiče za použití nastavovacího žebříku. Cestující pak byli převezeni do Nových Hradů, kde jim město poskytlo azyl než bude autobus vyproštěn a bude moci pokračovat v cestě,“ popsal událost. 

Doplnil, že k poledni řešili hasiči na 170 výjezdů. Nejčastěji odklízeli popadané stromy, nehod bylo přibližně 30, často šlo o vozidla zapadlá do příkopů. 

Na Táborsku se převrátila cisterna s mlékem, nikdo se při nehodě nezraniil. „Provozovatel přistavil další cisterny k odčerpání mléka a následně bude prázdný vůz vyproštěn,“ dodal Malý. 

„Naše práce stále nekončí, události přibývají už menším tempem než ráno, ale pořád vyjíždíme k nehodám, popadaným stromům nebo zapadlým autům. Buďte opatrní,“ přidal mluvčí v odpoledních hodinách. 

Jeden z dnešních zásahů jihočeských hasičů. Foto: HZS Jihočeského kraje

Většinu voliér pro vodní ptáky v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou zničil těžký sníh, který padá od pátku v kraji, informovala ČTK. Zvířatům se nic nestalo. Škody budou v jednotkách milionů korun. 

Voliéry v hlubocké zoo jsou buď úplně zničené, nebo se protrhly sítě. „Jedna je velká průchozí voliéra, která má kolem 3000 metrů čtverečních, pak druhá voliéra střední velikosti a částečná destrukce sítí je na dalších voliérách. Dá se říct, že většina sítí, které tady byly, nevydržela nápor sněhu. Zvířatům se nic nestalo, většinu z nich jsme odchytali. Možná v jednotkách unikla, ale jsou to zvířata, která žijí na území naší republiky normálně, a předpokládáme, že stejně přiletí tam, kde jsou krmená. Jsou to třeba kvakoši nebo volavky bílé," uvedl ředitel zahrady Vladimír Pokorný.

V zoo Hluboká zničil sníh voliéry. Ptákům se nic nestalo, zoo na pár dní zavře

Většinu voliér pro vodní ptáky v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou zničil těžký sníh, který padá od pátku v kraji. Zvířatům se nic nestalo. Škody budou v jednotkách milionů korun. V zoologické zahradě nejde elektřina, několik dní bude mít...

Podle Českého hydrometeorologického ústavu na jihu Čech a Vysočině napadlo od pátku do dnešního rána až 45 centimetrů sněhu a dnes připadne až 25 centimetrů. Výstraha před silným sněžením nadále platí pro většinu území Česka, sněžit bude zřejmě silně i v neděli.

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav. Jsou problémy a výluky v železniční i autobusové dopravě, řekl.

„Situaci řešíme mimo jiné se silničáři. Venku máme veškerou techniku. Podle informací meteorologů bude hustě sněžit až do večera. Logicky se tedy ukazuje, že nejsme schopni v některých místech zajistit sjízdnost všech silnic. S objemem sněhu narážíme mimo jiné na to, že mnohdy není ani prostor, kam by bylo možné sníh odklízet. Při součtu toho všeho jsme vyhlásili kalamitní stav. Jde hlavně o upozornění pro Jihočechy, aby věděli, že s veškerým lidským i technickým nasazením nejsme schopni situaci zvládat tak, aby to obyvatelé kraje nepocítili,“ sdělil ráno Budějcké Drbně hejtman. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky jihočeský kraj, počasí, nehoda, hasiči, sníh, kalamita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech havaroval autobus s japonskými turisty. Všichni jsou v pořádku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.