Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeští silničáři pracovali celou noc, proti sobotní kalamitě je stav klidný

Na jihočeských silnicích je dnes ráno pouze tenká vrstva sněhu. Silničáři jezdili v noci s veškerou technikou. Proti sobotní kalamitě je situace klidná, řekl po 07:00 dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista. Sněžit by mělo v kraji dnes jen ojediněle, teploty se budou pohybovat od minus pěti do minus dvou stupňů, řekla Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Jihočeský kraj zasáhlo v noci na sobotu intenzivní sněžení. Společnost E.ON evidovala ráno poruchy, kvůli kterým je bez dodávek elektrické energie zhruba 10 tisíc odběratelů. Město České Budějovice shání dobrovolníky na odklízení sněhu. Lidé by...

Na východě kraje se mohou přes den tvořit sněhové jazyky. V sobotu ráno přitom vyhlásil v kraji jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) kalamitní stav, místy napadlo až tři čtvrtě metru sněhu, byly problémy a výluky v železniční i autobusové dopravě, některé silnice byly nesjízdné, bez proudu byly tisíce odběratelů firmy EG.D.

„V noci jezdila veškerá naše technika. Už to nebylo o akutním zásahu proti sněhu, co napadl v sobotu. Už jsme jen udržovali všechny úseky, začišťovali zbytky třícentimetrové vrstvy sněhu, co spadla přes noc. Situace je pod kontrolou. Tenké vrstvy sněhu jsou všude, nejde to očistit na asfalt, ale nemáme nic nesjízdného. Po celém kraji byly v noci jen tři padlé stromy, všechno je odstraněné a průjezdné," řekl dnes ráno ČTK dispečer silničářů.

Do sobotní půlnoci v kraji ještě sněžilo, pak začalo srážek ubývat a byly jen ojedinělé, uvedli meteorologové. „Dnes bude sněžit taky jen ojediněle. Na horách by mohly být sněhové přeháňky četnější. Kalamitu jako v sobotu nečekáme," řekla Uhlíková.

Jihočeští hasiči zasahovali od 22:00 do 6:00 u 32 událostí spojených se sněhem. „26 popadaných stromů na komunikacích a 6 zapadlých vozidel. Nejvíce jsme vyjížděli na Táborsku,“ sdělil jejich mluvčí Vratislav Malý.

Na jihu Čech havaroval autobus s japonskými turisty. Všichni jsou v pořádku

Jihočeští hasiči do sobotního poledne řešili zhruba 170 výjezdů. U Nových Hradů na Českobudějovicku havaroval autobus, který vezl z Vídně japonské turisty. Všech 50 cestujících vystoupilo okénkem u řidiče, nikdo se nezranil.

Dnes ráno je v kraji nejčastěji kolem minus pěti stupňů. Největší mráz byl na stanici Vimperk, kolem minus 12 stupňů. V pondělí ráno by měly být tuhé mrazy, kolem minus deseti až minus 13 stupňů. Dnes se budou nejvyšší denní teploty pohybovat od minus pěti k minus dvěma stupňům Celsia. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ pro Jihočeský kraj.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, počasí, silnice, správa, sjízdnost, Jihočeský, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští silničáři pracovali celou noc, proti sobotní kalamitě je stav klidný  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.