Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Posudek ocenil hodnotu zadlužených JHMD v rozsahu od 63,7 do 115,2 milionů korun

Znalecký posudek ocenil hodnotu společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v insolvenci, v rozsahu od 111,9 do 143 milionů korun. Věřitelé by tak případně mohli získat od 63,7 do 115,2 milionu korun, což je už očištěný rozsah částky po dalších výdajích. Firma dluží věřitelům přibližně 350 milion korun. JHMD nejezdí na úzkokolejce od podzimu 2022. Společnost, která od konce ledna připravuje reorganizaci, chce v červnu obnovit provoz.

Znalecký posudek je důležitý dokument pro schválení reorganizačního plánu. „Spodní hranice intervalu 63,7 milionu korun tvoří prodej skutkové podstaty po jednotlivých skupinách aktiv. Jedná se tedy o položkový rozprodej, který je kalkulován likvidační metodou. Horní hranice intervalu 115,2 milionu korun je při prodeji obchodního závodu jedinou smlouvou v celku," stojí ve znaleckém posudku.

JHMD zatím neobdržely od Drážního úřadu osvědčení o bezpečnosti. Bez něj vlaky na železnici nesmějí. Věřitelé zadlužené firmy schválili na lednovém zasedání u insolvenčního soudu v Českých Budějovicích reorganizaci společnosti. Věřitel Jan Kysela uvedl, že do 120 dní předloží reorganizační plán. Lhůta končí 31. května. „Děláme vše pro to, abychom termín dodrželi. V celém procesu ale nastala nějaká zpoždění, což se třeba týká věcí, které nejsme schopni ovlivnit. Právě znalecký posudek, který je zásadním dokumentem, se dost významně zpozdil," řekl Kysela.

Reorganizační návrh, který Kysela připravuje, počítá s tím, že by dráhu i vozy koupily obce. JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně na Pelhřimovsku a do Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Kysela uvedl, že po reorganizaci JHMD zatím nepočítá s tím, že by vlaky fungovaly jako denní linkový provoz pro obyvatele, kteří žijí u železnice a dojíždějí do zaměstnání, což platilo před úpadkem. „Věděli jsme, že rozsah dopravního výkonu se nevrátí na úroveň dopravní obslužnosti, jako tomu bylo v minulosti," řekl dnes novinářům jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, správa, soud, železnice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posudek ocenil hodnotu zadlužených JHMD v rozsahu od 63,7 do 115,2 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.