Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Začala stavba obchvatu Češnovic a Dasného. Hotový bude v roce 2027

Ředitelství silnic a dálnic začalo dnes stavět dlouho očekávaný obchvat Dasného a Češnovic na silnici I/20 u Českých Budějovic. Vybudování osm a půl kilometru dlouhého úseku bude stát 1,25 miliardy korun. Obchvat má ze zmiňovaných obcí odvést dopravu a usnadnit cestu z krajského města do Písku.

„Jedná se o další důležitou stavbu. Navíc zprovozníme také velký úsek dálnice D4, která zrychlí dopravu mezi Prahou a Pískem, a dnes zahájená výstavba obchvatu bude také znamenat velkou úlevu pro obce. A zároveň představuje alternativu k dálnici D3 pro dopravu do jižních Čech," řekl během zahájení stavby ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jde o 8,5 kilometru dlouhý úsek, který naváže na výjezd z Českých Budějovic. Nová silnice má také odvést dopravu z Dasného a Češnovic. Průtah obcemi je totiž podle jihočeského krajského úřadu nevyhovující nejen z hlediska dopravy, ale i vlivu na životní prostředí. Po vzniku obchvatu volali dlouhé roky také obyvatelé obcí, v minulosti dokonce proti silnému provozu protestovali. „Denně tu projede minimálně 20 tisíc aut. Je tu hluk, prach, bojíme se o děti, když přechází silnici. Někteří občané mluvili opět o nějaké formě protestu. Vím, že to nikomu nepomůže. Bohužel se tu ale nedá normálně žít,“ komentovala minulý rok v létě pro Budějckou Drbnu starostka Dasného Ludmila Kahounová (SNK obce Dasný). 

Bojíme se o děti, říká starostka. Čekání na obchvaty u Českých Budějovic pokračuje

Často tam dochází k nehodám, které končí zraněním. Mnohdy pak tyto události zkomplikují dopravu na hlavním tahu mezi Českými Budějovicemi, Pískem a Plzní. Na obchvat Dasného a Češnovic si však místní i řidiči musí ještě nějaký čas počkat.

Většina obchvatu bude čtyřproudá, pouze dva kilometry nového úseku budou v režimu tří pruhů. Stavba obsahuje dvě mimoúrovňové křižovatky, deset mostů a dvě protihlukové stěny.

„Obchvat je další klíčový projekt na silnici I/20. Dálnici D4 na konci roku dotáhneme do Písku. Zůstane nám tak úsek mezi Pískem a Pištínem, kde v tuto chvíli není možné silnici upravit do dálničních parametrů. Proto jsou tam připraveny čtyři úseky v celkové délce 33 kilometrů, kdy bude režim dva pruhy v jednom směru a jeden v druhém směru, aby se dalo předjíždět. Na projektu pracujeme a v roce 2026 až 2027 bychom mohli začít stavět," uvedl dnes jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Obchvat pro ŘSD realizuje sdružení MI Roads a.s., Doprastav a.s., M - SILNICE a.s za 1,25 miliardy korun. Podle harmonogramu má být hotovo v roce 2027.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením ŘSD

Štítky doprava, obchvat, stavba, ŘSD, Dasné, Češnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba obchvatu Češnovic a Dasného. Hotový bude v roce 2027  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.