Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Bojíme se o děti, říká starostka. Čekání na obchvaty u Českých Budějovic pokračuje

Často tam dochází k nehodám, které končí zraněním. Mnohdy pak tyto události zkomplikují dopravu na hlavním tahu mezi Českými Budějovicemi, Pískem a Plzní. Na obchvat Dasného a Češnovic si však místní i řidiči musí ještě nějaký čas počkat.

Informoval o tom server Zdopravy.cz. Tomu informaci potvrdil Adam Koloušek z Týmu komunikace jihočeského Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). „Bohužel, vypsání výběrového řízení bylo prozatím z finančních důvodů odloženo. To znamená, že i zahájení samotné stavby se v tuto chvíli odkládá,“ uvedl pro zpravodajský server.

Téměř devět kilometrů dlouhý úsek je přitom připravený k výstavbě. Od loňského září má stavební povolení, připravena je také zadávací dokumentace. Letos Budějcká Drbna informovala o tom, že na trase začalo postupné kácení dřevin. Loni ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že práce začnou na přelomu let 2023/2024. Zbývá najít dodavatele stavby, což se mělo stát v první polovině letošního roku.

Přípravy obchvatu Dasného jsou v plném proudu. Stavba začne příští rok

Už příští rok by měla začít stavba obchvatu Dasného a Češnovic. Kvůli tomu probíhá v trase důležité komunikace postupné kácení dřevin. Ředitelství silnic a dálnic také dokončuje poslední přípravy před zahájením výběrového řízení na zhotovitele.

To se však letos nestane. Stát začne dodavatele důležité silnice hledat nejspíš přístí rok. To Budějcké Drbně řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). 

„Je to věc, kterou řešíme. Kraj vydává stavební povolení a další povolovací procesy. Chtěl jsem, aby to bylo připraveno tak, abychom mohli hledat dodavatele. V tuto chvíli ale ŘSD nemá tuto stavbu finančně pokrytou pro letošní rok. S panem ministrem to řešíme, mělo by to být v hlavních prioritách pro rok příští,“ řekl Kuba a vzkázal, že bude kraj usilovat o to, aby se v příštím roce vybrala firma, která silnici vybuduje. 

Hejtman také připomněl, že kraj nyní usiluje o to, aby se v letošním roce vypsala soutěž na dodavatele severní spojky. Ta je podle Kuby z pohledu aglomerace i využití dálnice důležitější.

VIDEO: Blokovali silnici kvůli obchvatu. Na něj si ale Dasný ještě dlouho počká

Téměř hodinu blokovali přecházením přes přechod lidé v Dasném silnici I/20, která vede z Budějc na Plzeň. Snažili se tak upozornit na to, že obcím Dasný a Češnovice chybí plánovaný obchvat, který by je uchránil od více než 20 tisíc aut, jež tudy...

Odvede totiž tranzitní dopravu právě ze silnice mezi Pískem a Českými Budějovicemi po obchvatu, který by tak plnil svou funkci. Severní spojka by se v ideálním případě mohla začít budovat v polovině příštího roku. 

Samozřejmě si ale uvědomujeme, že si lidé obchvat Dasného a Češnovic zaslouží a musí vzniknout,“ připomněl Kuba. Předpokládané náklady na obchvat dvou obcí přesahují dvě miliardy. 

O silnici I/20 se mluví řadu let. Například v roce 2016 lidé téměř hodinu blokovali právě tuto komunikaci přecházením přes přechod v Dasném. Snažili se tak upozornit na to, jak moc obce obchvat potřebují.

„Tentokrát jsem věřila tomu, že to konečně vyjde. Když mi řekli, že to opět nebude, byla jsem rozčílená. Nikdo nám ani nedal vědět, nemám slov,“ řekla Budějcké Drbně starostka Ludmila Kahounová (SNK obce Dasný).

Ta po obchvatu volá řadu let. „Denně tu projede minimálně 20 tisíc aut. Je tu hluk, prach, bojíme se o děti, když přechází silnici. Někteří občané mluvili opět o nějaké formě protestu. Vím, že to nikomu nepomůže. Bohužel se tu ale nedá normálně žít,“ povzdechla si starostka. 


Obchvat Dasného a Češnovic očekávají místní řadu let. Z obcí by odklonil denně zhruba 20 tisíc automobilů. 

Právě v těchto místech silnice I/20 také často dochází k dopravním nehodám. Letos v dubnu v obci Dasný havaroval kamion, nehoda silnici na několik hodin uzavřela.

Loni havarovala v obci Češnovice na Českobudějovicku dvě osobní auta a autobus, zranili se čtyři lidé. Ve stejném roce v Češnovicích došlo k dopravní nehodě dvou osobních aut. Také tehdy se zranilo více lidí. Podobných událostí se stalo na tomto úseku silnice I/20 v uplynulých letech celá řada. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Matoušek

Štítky jihočeský kraj, doprava, české budějovice, dasný, češnovice, obchvat, severní spojka, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bojíme se o děti, říká starostka. Čekání na obchvaty u Českých Budějovic pokračuje  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.