Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kolaps dopravy z minulého týdne donutil hejtmana Zimolu sejít se s primátorem Budějc

V návaznosti na dopravní situaci v krajském městě z minulého týdne se dnes dopoledne v sídle Jihočeského kraje sešli hejtman Jiří Zimola, primátor Budějc Jiří Svoboda a jeho náměstek pro dopravu František Konečný, aby se pokusili zamezit komplikacím, které se vyskytly kvůli opravě Dobrovodské ulice.

„Tak trochu jsem nesouhlasil s tím jednoduchým přehazováním odpovědnosti, kdo za to může. Ale to je historie, hlavně jsem se chtěl domluvit, jak dál, abychom se vyvarovali tomu, že řidiči budou hodinu čekat ve frontě pod viaduktem,“ nastiňuje obsah schůzky hejtman Zimola.

Jihočeský kraj byl v tomto případě nevinný, ačkoliv je Dobrovodská v jeho majetku. „Nemůžeme sami rozhodnout, kdy ji zavřeme, kdy budou uzavírky, kudy povedou objízdné trasy. Na tohle dává povolení Odbor dopravy a silničního hospodářství Magistrátu města České Budějovice, čili odbor, který je pod náměstkem Konečným,“ doplňuje hejtman Jihočeského kraje, který o většinu potvrzení žádá město jako jednoho z účastníků řízení, jelikož oprava se uskutečňuje na katastru Budějc.

Mezi oběma stranami tak vzniklo nějaké nedorozumění. Náměstek Konečný si totiž stěžoval, že o tom na odboru nikdo nevěděl. „Já jsem dokladoval, že to ale není chyba na našem přijímači. Což nakonec uznali a potvrdili, že si musí věci vyjasnit. Problémem je, že se k tomu musí vyjadřovat Správa veřejných statků, která je pod náměstkem Moravcem, a zjevně tam nedoputovaly informace,“ myslí si Zimola, jenž navrhuje, aby město pro příště zalarmovalo policisty, kteří by mohli řídit dopravu v nejfrekventovanějších částech.

Hejtman Jihočeského kraje navíc potvrdil, že problémy vznikly kvůli tomu, že nebyly přenastavené semafory v místech rekonstrukce. „Nikdo tomu nevěnoval pozornost, tohle není krajská záležitost. Někdo z úředníků se možná pod to podepsal, aniž by to poslal dál, a tak vznikl tento kolaps. Já jsem však primátora informoval, že je možné, aby zvedl telefon, zavolal mi, že kolabuje doprava, jestli bych nemohl zalarmovat policisty a já to rád udělám. Ale dopravu si jinak musí řídit samo město,“ dodává Jiří Zimola s tím, že na podobné problémy nikde jinde v kraji nenarazil.

Stejná situace už by se však v rámci dalších oprav, momentálně třeba Novohradské ulice, opakovat neměla. „Udělali jsme si takové politické školení mužstva, jak se říkalo na vojně, a všechno jsme si pojmenovali. Řekli jsme si, kdo za co teď bude zodpovídat,“ uzavírá hejtman.

Štítky Jihočeský kraj, doprava, Jiří Zimola, město, magistrát, primátor, Jiří Svoboda, České Budějovice, František Konečný, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolaps dopravy z minulého týdne donutil hejtmana Zimolu sejít se s primátorem Budějc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.