Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějce, město uzavírek. Řidiče opět čeká peklo!

Téměř tři desítky nových dopravních staveb, oprav a rekonstrukcí v letošním roce omezí provoz na silnicích v krajské metropoli. Peníze na tyto akce vynaloží město České Budějovice, Jihočeský kraj, Správa a údržba silnic i správci sítí. Budějcká Drbna vám přináší přehled významných omezení.

ČTĚTE TAKÉ: Stavební práce omezí dopravu u kasáren na Husovce

Nové Hodějovice

V souvislosti se stavbou čtvrté etapy takzvané zanádražní komunikace již probíhá výstavba kruhového objezdu v Nových Hodějovicích, kde zůstal zachován obousměrný provoz po provizorní panelové komunikaci pro vozidla do 3,5 tuny a autobusy. Předpokládaný termín dokončení stavby a obnovení plnohodnotného provozu po stávající silnici II/156 Novohradskou ulicí se předpokládá koncem června.

Mánesova ulice

V květnu a červnu bude omezen provoz v Mánesově ulici, kde se bude za Gerberou opravovat most přes Malši. Počítá se tady šestitýdenní částečnou uzavírkou po polovinách vozovky a se zachováním obousměrného provozu. Investorem rekonstrukce mostu je Správa a údržba silnic.

Hlinsko a Rudolfov

Správa a údržba silnic připravuje také obnovu mostů v Rudolfově a v Hlinsku. Obě stavby si vyžádají úplné uzavírky. V Hlinsku se uvažuje s vyznačením objízdné trasy přes Vráto směr Zvíkov nebo Dobrou Vodu a Třebotovice. Při stavbě nového mostu v Rudolfově je objízdná trasa vedena ulicí Lipová - Dlouhá. Nákladní doprava bude odkloněna po ulici Okružní a silnicí I/34 směr Třeboň. Předpokládaná realizace obou staveb je v první polovině roku.

ČTĚTE TAKÉ: Ulice Karla IV. bude do konce dubna neprůjezdná

Plavská ulice v Novém Roudném

Další peníze budou vynaloženy do obnovy Plavské ulice v Novém Roudném, kde se počítá s úplnou uzavírkou v úseku od začátku Nového Roudného až po ulici Na Děkanských polích. Předpokládá se odklonění osobní dopravy do 3,5 tuny přes Vidov a Novohradskou ulici a přes Plav a Kamenný Újezd. Provoz vozidel MHD a BUS bude veden pravděpodobně ulicemi Jaroslava Hůlky - Mezi Tratěmi - Na Děkanských polích. Nákladní doprava pak bude odkloněna přes Plav, Římov a silnici I/3. Práce budou probíhat od června do listopadu.

Dobrovodská ulice

V červnu bude pravděpodobně zahájena také rekonstrukce komunikace mezi druhou a čtvrtou etapou zanádražní komunikace, která si vyžádá úplnou uzavírku Dobrovodské ulice v úseku od Plynárenské po Družstevní. Objízdná trasa pro osobní automobily bude vedena ulicemi Vrbenská - Hraniční - Hlinecká. MHD a BUS bude jezdit ulicemi Reinerova a Vodní, kde bude dočasně upraven provoz na jednosměrný.

„Do doby zahájení této stavby bude zprovozněna komunikace ze Srubce do Mladého, která byla v souvislosti se stavbou čtvrtou etapy zanádražky uzavřena. Současně by měla zůstat v provozu provizorní panelová komunikace V Hluboké cestě kolem kolejí do Mladého, kde zůstane zachován jednosměrný provoz,“ komentovala náměstkyně primátora Ivana Popelová.

ČTĚTE TAKÉ: Kraj chystá modernizaci silnic za půl miliardy

Mariánské náměstí

Během letních prázdnin projde stavební úpravou křižovatka na Mariánském náměstí v souvislosti se stavbou Koridoru MHD. Při jedné z etap výstavby bude uzavřena Husova třída v úseku Resslova - Mariánské náměstí. Během tohoto dopravního omezení bude vedena objízdná trasa ulicemi Holečkova - Resslova. Úplná uzavírka Husovy třídy potrvá asi dva týdny. O nové podobě křižovatky vás Budějcká Drbna bude informovat.

Pražská třída

Letos hned dvakrát dojde k dopravnímu omezení na Pražské třídě. Nejprve v květnu, kdy bude prováděna oprava nízkotlakého plynovodu a přípojek. Dojde pouze k zúžení jízdních pruhů, ale bude zachován veškerý provoz. V období letních prázdnin se v dané lokalitě připravuje oprava v úseku od Pekárenské ulice po ulice Nádražní - Strakonická, která bude spočívat v odfrézování obrusné vrstvy a pokládce nového povrchu. Po dobu šestitýdenní opravy bude umožněn po Pražské třídě provoz vozidel MHD.

O způsobu organizace dopravy po dobu dopravního omezení pro osobní automobily zatím není definitivně rozhodnuto. Nabízejí se možnosti zúžení Pražské na dva jízdní pruhy do a z centra města, nebo odklonění dopravy do Nádražní - Pekárenské  a Jírovcovy - Pekárenské.

„V současné době se bude zpracovávat dopravně inženýrské opatření, kde se budou důkladněji  všechny varianty zvažovat s ohledem na zajištění co možná největší plynulosti silničního provozu,“ doplnila Ivana Popelová s tím, že uzavírka Pražské by měla předcházet uzavírce Husovy třídy v souvislosti se stavebními úpravami Mariánského náměstí.

Oskara Nedbala

Další dopravní omezení související s opravou povrchu ulice Oskara Nedbala se dotkne i obyvatel sídliště Máj. V červenci bude komunikace úplně uzavřena asi deset dní. Nejprve bude provedena oprava obrusné vrstvy v úseku od ulice Otakara Ostrčila po Základní školu Oskara Nedbala. Po dobu uzavírky je uvažováno s vedením objízdné trasy ulicí Evžena Rošického. Stejná oprava se plánuje i v ulici Antonína Barcala v úseku Milady Horákové - točna MHD.

„Uvedené termíny jsou pouze orientační a budou se odvíjet od průběhu veřejných zakázek na jednotlivé akce,“ upřesnila na závěr náměstkyně budějckého primátora, která je za dopravní situaci ve městě zodpovědná.

Štítky doprava, uzavírky, omezení, České Budějovice, rok 2014, silnice, oprava, údržba, Jihočeský kraj, Rudolfov, Hlinsko, Oskar Nedbal, Mariánské náměstí (Praha), Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce, město uzavírek. Řidiče opět čeká peklo!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.