Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SJÍZDNOST: Dopravu komplikují ledovka a sněhové jazyky

Dnes ráno musí řidiči na jihu Čech počítat s ledovkou a sněhovými jazyky. Na hlavních tazích leží zbytky břečky po chemickém ošetření, na vedlejších ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Místy jsou sněhové přeháňky. Některé úseky silnic jsou velmi špatně sjízdné obzvláště pro nákladní auta.

Dispečink zimní služby správy a údržby silnic doporučuje jízdu se zvýšenou opatrností a zimní výbavou. V terénu jsou pluhy a posypové vozy.

Sněhové jazyky se vytvářejí především v oblasti Šumavy na Prachaticku a Českokrumlovsku, ale také na Táborsku. Na Prachaticku musí řidiči počítat s návějemi sněhu a ledovkou na silnici mezi Horní Vltavicí a Kubovou Hutí, na Českokrumlovsku je kvůli sněhu velmi špatně sjízdná vozovka u Netřebic, na Táborsku mezi obcí Opařany a Bernarticemi a mezi Týnem nad Vltavou a Bernarticemi nebo třeba v kopci u Kladrub. Na Jindřichohradecku je kvůli ledovce špatná sjízdnost u Studené.

Profesionální stanice hlásí teplotu vzduchu mezi minus 7,3 stupně Celsia a minus 12. Nejmírnější mráz je na Temelínsku, nejvíce mrzne na šumavském Churáňově. Na šumavském Březníku či Rokytské slati klesla teplota v noci pod minus 20 stupňů, ale například v Kájově na Českokrumlovsku bylo v osm hodin ráno minus 16 stupňů. Sněží na Prachaticku a na Českomoravské vrchovině.

Přes den bude podle meteorologů na jihu Čech oblačno až zataženo, na Šumavě místy, jinde jen ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty minus šest až minus tři stupně, na horách kolem minus devíti.

Zdroj: ČTK

Štítky sjízdnost, dopravní situace, Jihočeský kraj, ledovka, silnice, Česko, okres Český Krumlov, okres Prachatice, Šumava, okres Tábor, Horní Vltavice, Netřebice, Opařany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SJÍZDNOST: Dopravu komplikují ledovka a sněhové jazyky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.