Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vlaky na trati Číčenice - Týn nad Vltavou nahradí autobusy

Místo vlaků budou cestující na trase mezi Číčenicemi a Týnem nad Vltavou vozit autobusy. Jihočeský kraj se pro toto řešení rozhodl kvůli neúnosně vysokým prostředkům, které tu na železniční dopravu vynakládá. Změna začne platit od 15. prosince 2013.

„Princip našeho záměru spočívá v posílení autobusové linky Vodňany - Číčenice - Týn nad Vltavou o nové spoje, které pojedou i ve dnech pracovního klidu a samozřejmě budou navazovat na osobní železniční dopravu. Návrh jízdního řádu rozšířeného o uvedené autobusové linky byl rozeslán dotčeným obcím a k dispozici je rovněž na internetových stránkách www.jikord.cz. Připomínky k němu je možné uplatnit do 15. listopadu,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Antonín Krák.

České dráhy vykazují roční náklady na provoz osobních vlaků v úseku Číčenice - Týn nad Vltavou ve výši přes devět milionů korun, zatímco tržby dosahují pouhých 400 tisíc. To je nejnižší podíl tržeb na všech železničních tratích v kraji. Daňoví poplatníci, včetně těch, kteří veřejnou dopravu nevyužívají, dotují přepravu jednoho cestujícího částkou až 290 korun, v průměru pak 15 korunami na jeden ujetý kilometr.

Aby bylo možné pokrýt dotační potřeby Českých drah na rok 2014, je nutné zavést úsporná opatření na straně dopravce i objednatele dopravy - tedy kraje. „Nahrazením vlakových spojů autobusy ušetří kraj na dotacích pro regionální železniční dopravu zhruba 3,7 milionu korun. Tato částka přispěje ke snížení nepoměru mezi požadavky národního železničního dopravce a reálnými možnostmi krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Další výhoda při nasazení autobusů spočívá v přiblížení obcí cestujícím. Železniční zastávky na této trati jsou totiž od středu obcí vzdálené 0,4 až dva kilometry, zatímco ty autobusové jsou obvykle v jejich centru a je jich také podstatně více.

Zimola ale zároveň zdůraznil, že vedení kraje z takovéhoto opatření nemá radost. „V žádném případě se nejedná o rušení kolejové trati. Naopak, může se ukázat, že jde pouze o dočasné řešení,“ řekl s tím, že by byl raději, kdyby tradiční železniční ekologická doprava zažívala boom a renesanci. „Tomu tak ale není, lidé vlaky nejezdí a my, jako odpovědní hospodáři, nemůžeme opomíjet ekonomickou únosnost,“ dodal.

Trať Číčenice - Týn nad Vltavou měří 21 kilometrů a je na ní osm zastávek. V pracovní dny tu jezdí osm párů vlaků a ve dnech pracovního klidu pět. Průměrně motorový vůz vozí jen 13 až 16 osob, přičemž někde jejich počet klesá na šest až osm. A právě tato nízká frekvence cestujících, společně se souběhem silnice s železniční tratí, změnu dopravního konceptu z vlakového na autobusový umožňuje.

Jihočeský kraj na toto téma jednal se starosty dotčených obcí od 25. července letošního roku. „Zastupitelstvo města Týn nad Vltavou sice změnu 3. října zamítlo, ale je, bohužel, nutné se podřídit ekonomické realitě,“ uzavřel Krák.

Tisková zpráva

Štítky železniční doprava, autobusová doprava, Číčenice, Týn nad Vltavou, železnice, Jihočeský kraj, doprava, Antonín Krák, České dráhy, Jiří Zimola, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Zdá se že konečně někdo začal počítat a vyšlo mu že krmit ČD je nesmyslem. Pokud dotace stojí pomalu jako jízda taxíkem (jedou v něm 3 lidi) je dotace prostě zhovadilost. To jestli budou železničáři fňukat je celkem jedno, měli se o svůj "kšeft" strat a ne jen čekat s nataženou dlaní. Když se mi ve dvou vyplatí jet autem a nikoli dráhou, je to na pováženou. Asi soudruzi z nádraží a nejvyšší soudruh železničář někde udělali chybu. V reálu když si do celkové cesty započtu i cestu na a z nádraží do cíle pak pokud nemám moc rozežrané auto už cesta jednoho člověka není o moc dražší a to že mohu jet dle potřeby a skončím tam kde potřebuji a ne na špinavém nádraží otravován homelessáky mi za neužívání vlaku stojí.

Úterý, 12. listopadu 2013, 13:55Odpovědět

Vlaky na trati Číčenice - Týn nad Vltavou nahradí autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.