Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Drahé výlety paní náměstkyně aneb „Město kulturnější“

Je veřejným tajemstvím, že v naší zemi političtí představitelé „káží vodu a pijí víno“. Všichni jsme neustále bombardováni zprávami o nutnosti škrtů a úsporných opatření,jejichž realizace má přímý negativní dopad na ekonomickou situaci nás všech.Realita u našich politických představitelů je však odlišná.

Starosta z Horní Dolní, kterou protéká potok, jehož maximální hloubka je 50 cm, odletí s celou delegací jednat o možnostech námořního průmyslu do nějaké, pokud možno exotické, země.

Jednání jsou nepochybně složitá, takže starosta pobude v exotické zemi týden, dva...za peníze  z obecní kasy, jak jinak. Přestavitelé města uprostřed hor a lesů, kde nejbližší letiště je vzdálené 100 km, odletí na přednášku o výhodách nadzvukových letadel (pokud možno do některého s přímořských letovisek).

Bohužel, ani České Budějovice se tomuto zvláštnímu trendu nevyhnuly. V minulém volebním období  paní náměstkyně Popelová (dříve ODS) štědře využívala městskou pokladnu k financování svých „pracovních cest“ , jako například třítýdenního jazykového kurzu na Maltě či cestě do USA business classe, přestože jí byla cestovní kanceláří nabízena letenka, díky které mohla městské pokladně ušetřit více než 50 tisíc korun.

To jsou příklady z nepříliš vzdálené minulosti. A současnost poté, co paní náměstkyně převlékla kabátek a na radnici nyní zastupuje HOPB? Je necelý rok po volbách a mne napadá příměr o „žábách na prameni“. Vpravdě geniálním tahem představitelů HOPB bylo vytvoření tzv. kreativního průmyslu v Českých Budějovicích. Tento „terminus technicus“ byl užit už na mnohomluvně blaho lidu a Budějovic slibujících předvolebních letácích. Bohužel dodnes nikdo netuší, co si má pod tímto pojmem představit, nikdy nebyla prezentována jakákoliv koncepce nebo aspoň základní myšlenka, která by „kreativní průmysl“ specifikovala a konkretizovala.

Nezasvěcení tedy z názvu  nepochopí nic,  zasvěcení již chápou, že to je něco, co sice nikdy nepochopí, (protože pojem bez obsahu a idey pochopit nelze) ale co umožňuje paní  náměstkyni Popelové nadále cestovat a poznávat rozmanité země, kraje, zvyky, cestovní ruch …..a to vše za peníze daňových poplatníků. To je totiž do současnosti jediný výsledek kreativního průmyslu v Českých Budějovicích. Jak jinak lze totiž vysvětlit cestu paní náměstkyně do Slovinska?? Zřejmě je součástí plánu „kreativního průmyslu“ samostatná kapitola, nazvaná „Za Budějce krásnější a zdobnější“.  A aby byly Budějovice krásnější, ozdobíme je tvarovanými platany! A aby bylo možné ozdobit Budějovice tvarovanými platany, musí se na tvarované platany jet paní náměstkyně nejdříve podívat, aby odborně posoudila, jsou-li tvarované platany pro zkrášlení Budějovic dostatečně esteticky vhodné! A tak se paní náměstkyně vydá na služební cestu ( samozřejmě plně hrazenou z městské pokladny a nějakých, možná pro město užitečných sponzorů?) do slovinského města Miramare. A tam v jedné zahradě si tvarované platany prohlédne...a pečlivě zhodnotí, zda by mohly zdobit například..Lannovu třídu?
Pravda, mnohem více inspirující a potřebnější  pro Budějovice by v tomto ohledu mohlo být vyřešení dopravy v Ljubljani, systém obchvatů a okruhů, které vedou dopravu MIMO město, ale...na to však již pravděpodobně díky bohatému programu a detailnímu zkoumání estetičnosti tvarovaných platanů  nezbyl čas.

V současné době prý vrcholí práce na přípravě projektu Budějovice kulturní. Snad během podzimu bychom s tímto projektem mohli být seznámeni i my, Budějčáci. Na tomto projektu s amatérským  nadšením pracuje skupinka dobrovolníků, kteří se různými metodami snaží dobrat nějakého poznání, jak vlastně by kultura v Budějovicích měla vypadat...a patrně i jak by se měla samofinancovat, protože většina finančních prostředků z rozpočtu na města na kulturu spadne do hladové pokladny jedné jediné kulturní instituce a tou je Jihočeské divadlo.

Nezdá se vám však, že na jakoukoliv činnost nejen v našem městě, ale i v našem státě, vzniká většinou finančně velmi náročný projekt, který odvádí pozornost realizátorů a zadavatelů od zdánlivých maličkostí, které by mohly lidem zpříjemnit život? Kulturní koncepce či kulturní politika města je jistě věc potřebná a její vytvoření počin záslužný, mne však jako „Budějčáka“ stále budou zajímat i maličkosti, jako například : Proč nebyl pan Loprais vpuštěn na náměstí i se svým vozem, v rámci víc než zajímavé akce, která se těšila pozornosti Budějovičáků i návštěvníků města? Skutečně by náměstí tak trpělo během jeho krátkého setrvání? Nebylo by naopak kreativní :-) učinit výjimku a pana Lopraise s vozidlem na náměstí patřičně uvítat?? Už kvůli chystanému dokumentu?
Proč je tradičnímu budějckému letnímu kinu v Háječku odepírána celkem zanedbatelná částka 120 tisíc korun, když jen příspěvek do ZOO Dvorec, vzdálené od Budějc 20 km, činil 50 tisíc korun ?? A to nemluvím o plyšových lvíčcích, kteří měli být maskoty našeho města  – také nápad paní náměstkyně a také ne zrovna levná záležitost! A podobných příkladů, které kulturu v Budějovicích spíš likvidují nebo omezují, než podporují, by se našly desítky...bohužel!.

Jistě většina z nás, Budějčáků, chce,  aby Budějce byly kulturním městem, kde se bude příjemně žít jeho obyvatelům a kam se budou rádi vracet turisté. Nemyslím si však, by cesta k tomuto přání ( a v předvolebních proklamacích slibované realizaci) vedla cestami, jejichž cílem je ( drahé) dívání se na tvarované platany.

Autor: Zdeňka Procházková, Externí Drbna Budějcký Drbny

Štítky České Budějovice, platan, průmysl, projekt, Občané pro Budějovice, ODS, Horní Dolní, ZOO Dvorec, Jihočeské divadlo, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

richard praskořík

Pokud je tam tak dlouho proto, že něco umí, pak budiž jí odpuštěno

Úterý, 9. srpna 2011, 08:40Odpovědět

Hawky

Asi něco umět musí....když je tam tak dlouho :-)))

Pondělí, 8. srpna 2011, 09:37Odpovědět

richard praskořík

Nechci být jizlivý, ale co ta paní vlastně umí? Jazyky to nebudou, když se je jezdí učit. Snad prý je to zahradnice, jezdí se však dívat jak se zušlechťují platany .... To jsem tedy jelen s malým j

Neděle, 7. srpna 2011, 22:06Odpovědět

Drahé výlety paní náměstkyně aneb „Město kulturnější“  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.