Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeši věří v propagaci kongresové turistiky

Do propagace takzvané kongresové turistiky v regionu se zapojila Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR). Kraj nabízí pro podobné aktivity přes 60 míst, řekla v pátek agentuře Mediafax ředitelka centrály Pavla Konopová.

 

Cílená propagace kongresové turistiky se vyplácí. "Právě nyní se o tom přesvědčuje Praha, která se propadla v počtu kongresů na světovém žebříčku. Z aktuálních údajů Světové kongresové asociace (ICCA) vyplývá, že české hlavní město zaznamenalo pokles z předloňského 15. na 19. místo na světě," řekla Konopová.

"Více kongresů než Praha hostila například i Budapešť. Světovým leaderem je tradičně Vídeň, která vloni hostila 154 kongresů, nejlepší inspiraci tak můžeme tedy hledat hned za humny,“ uvedl Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která statistiku zveřejnila.

Důvodem špatného umístění Prahy a České republiky je nečinnost v propagaci kongresové turistiky. „Zatímco například Vídeň se již dlouhodobě a celoročně snaží aktivně oslovovat a lákat světové organizátory velkých mezinárodních kongresů, tak Praha a Česká republika nedělá v tomto ohledu prakticky nic,“ upřesnil Okamura.

V rámci nové iniciativy agentury CzechTourism, která se snaží představit Českou republiku jako ideální místo pro pořádání tuzemských i mezinárodních kongresů a konferencí, přichází Jihočeský kraj s vlastní nabídkou více než šedesáti míst, vhodných k pořádání podobných významných akcí.

„Kongresový turista je nejlukrativnější na světě, utrácí totiž v průměru dvakrát více než běžný turista. Je to dáno tím, že náklady na účast na kongresu, a s tím spojené další služby jako ubytování, doprava, stravování a doprovodný program hradí účastníkovi firma či zaměstnavatel. Ale vedle toho má tento u sebe k útratě i své peníze jako běžný turista. Útrata kongresových turistů v Česku je téměř pět tisíc korun na osobu a den,“ uvedla Konopová.

Podle údajů Českého statistického úřadu jižní Čechy hostily v uplynulém roce 317 konferencí (konference jsou oproti kongresům menší, nemusejí být tolik odborně zaměřené) s více než 32 tisíci účastníky, což je český průměr. Počet konferencí v našem regionu má stoupající charakter, neboť v roce 2009 se tu konalo 197 akcí tohoto charakteru a o rok dříve jen 132.

Dobrin Stojcev

Štítky turismus, kongres, Praha, Česko, Mediafax, konference, Tomio Okamura, Vídeň, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši věří v propagaci kongresové turistiky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.