Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj zkontroluje kvůli bezpečnosti železniční přejezdy

Jihočeský kraj provede kvůli bezpečnosti mimořádnou kontrolu železničních přejezdů na silnicích druhých a třetích tříd ve vlastnictví kraje. V souvislosti se zvýšenou nehodovostí a s nedostatky zjištěnými při kontrolách na železnici o tom rozhodl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

„V souvislosti se zvýšenou nehodovostí na železničních přejezdech v ČR, nedostatky zjištěnými při kontrolách na železnici v regionu (špatné rozhledové poměry kvůli přerostlé vegetaci zjišťované koordinátorem veřejné dopravy JIKORD) a pro zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu v regionu jsem rozhodl o provedení mimořádných kontrol železničních přejezdů na silnicích II. a III. třídy ve vlastnictví kraje,“ řekl agentuře jihočeský hejtman a dodal, že současně prostřednictvím Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Jihočeského kraje doporučí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) provedení obdobných kontrol na silnicích I. třídy a obcím provedení mimořádných kontrol na místních komunikacích.

Jak uvedl poradce jihočeského hejtmana pro oblast dopravy Ivan Študlar, nejzávažnějším rizikem zjištěným při kontrolách přejezdů jsou nedostatečné rozhledové poměry. V rozhledových polích řady přejezdů je neudržovaná přerostlá zeleň. Podél tratí se mnohdy nachází množství samostatných překážek, které při určitém úhlu pohledu absolutně znemožňují vlak zpozorovat. U některých přejezdů zase navazují soukromé pozemky, na kterých majitelé nevědomě překážky v rozhledu vytvářejí.

„Druhým nejvážnějším rizikem zjištěným při průzkumech v terénu jsou závady na dopravním značení či jeho neexistence. Svislé dopravní značky, především výstražné kříže, jsou zejména na silnicích nižších tříd a místních komunikacích místy velmi nekvalitní nebo znečištěné (značky, sloupky či upevňovadla často neodpovídají normám ČSN). Značky jsou často nevhodně umístěny daleko od okraje vozovky nebo přímo ve vzrůstající vegetaci. V blízkosti přejezdů jsou mnohdy také nerelevantní značky zbytečně rozptylující pozornost řidiče," vysvětlil Študlar.

U rizikových přejezdů dále podle Študlara chybí nebo není v dostatečné míře žlutozelené lemování ke zvýraznění dopravních značek. Rovněž chybí nebo nejsou dostatečně viditelné návěstní desky informující řidiče o vzdálenosti k přejezdu či dodatkové tabulky. Výsledkem kontrol by mělo být urychlené odstranění zjištěných nedostatků v kompetenci jednotlivých správců silničních komunikací a uplatnění požadavků na vlastníky železniční infrastruktury v kraji.

V Jihočeském kraji je zhruba 1090 přejezdů. Podle Silniční databanky ŘSD je 25 přejezdů na silnicích I. třídy, 63 na silnicích II. třídy a 178 na silnicích III. třídy. Většina přejezdů, často zabezpečených jen výstražnými kříži, je na místních, případně účelových komunikacích.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Jihočeský kraj, silnice, železniční přejezd, Jiří Zimola, ČSSD, Ředitelství silnic a dálnic, dopravní značka, Česko, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zkontroluje kvůli bezpečnosti železniční přejezdy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.