Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vstupné na českokrumlovské Slavnosti pětilisté růže zdraží o třetinu

Vstupné na českokrumlovské Slavnosti pětilisté růže letos zdraží o třetinu, lístek bude nově stát 300 korun. Město chce ze vstupenek získat více peněz, aby mohlo z vyšších tržeb dotovat ostatní slavnosti.

Loňský 30. ročník Slavností pětilisté růže v Českém Krumlově měl rekordní návštěvnost 28 tisíc lidí, průměrně na ně jezdí kolem 25 tisíc diváků. Letošní rozpočet akce, která se odehraje od 16. do 18. června, činí 4,5 milionu korun.

Náklady rostou, v roce 2012 to bylo 3,2 milionu korun. Cena vstupenky na celý víkend bude 300 korun, loni stála o stokorunu méně. Stejně zdraží páteční vstupenka, na 200 korun. Slevy zůstávají pro organizované skupiny, studenty i děti, lidé v kostýmech mají vstup zdarma.

„Když letos přijde průměrný počet návštěvníků, získáme na vstupném o milion korun navíc. Chceme vytvářet rezervu pro doby, kdy přijde málo lidí, protože bude špatné počasí, což se nám už stalo. A snížíme částku, kterou město přímo dotuje celoroční program všech slavností, což bylo loni 1,3 milionu korun," řekl místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann.

Český Krumlov pořádá ještě Svatováclavské slavnosti, Kouzelný Krumlov, Advent, masopust nebo Dny evropského dědictví. Tržby ze slavností pětilisté růže by měly dotovat rozpočet ostatních slavností, kam je vstup zdarma. Podle starosty města Dalibora Cardy je program červnové akce tak bohatý, že cena 300 korun je přiměřená.

„Díky vyšším tržbám opravíme pódia, trámy jsou tisíckrát vrtané i řezané, budou nové malby. Všechny náklady včetně honorářů se zvyšují stejně jako množství účinkujících a my jsme drželi ceny. Když jdete do multikina, dáte za lístek 150 korun," řekl Carda.

Letošním tématem Slavností pětilisté růže bude svatba Viléma z Rožmberka s Polyxenou z Pernštejna. V Pivovarské zahradě bude místo rytířského turnaje středověká hostina. Podle kronik dal Vilém „štědře krmiti velký počet lidu za tři dni pořád". Snědlo se a vypilo 36 jelenů, 49 srnců, 1290 zajíců, 5800 kaprů, 11 560 kvíčal, 150 sudů bílého piva a 70 věder rýnského vína. Dal razit i svatební dukáty, které se rozhazovaly chudým.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky slavnost, růže, vstupenka, Český Krumlov, Dny evropského dědictví, masopust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupné na českokrumlovské Slavnosti pětilisté růže zdraží o třetinu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.