Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Horním Rakousku se otevírá zemská zahradní výstava Bio.Garten.Eden Aigen-Schlägl

PR článek

Pod heslem Bio.Zahrada.Eden se v pátek 17. května otevře v Aigen-Schlägl již sedmý ročník hornorakouské zemské zahradní výstavy. Národní zahradní výstavy se konají každé dva roky a představují umění rakouských zahradníků.

Smyslem výstav je mimo jiné, že velká část upravených pozemků a zařízení zůstává k užívání pro místní obyvatele i po jejich skončení. Tentokrát výstava Bio.Zahrada.Eden pod širým nebem nabídne poznání rozmanitých odrůd rostlin šumavského podhůří na ploše 15 ha ve spolupráci s partnery s klášterem Schlägl, s obcí Aigen-Schlägl a se zemědělskou bioškolou Schlägl. Kromě toho proběhnou tematické týdny s regionálním a sezonním programem, a také pestré workshopy a zábavní a naučný program pro všechny věkové kategorie po celých 150 dní. Výstava potrvá do neděle 13. října, otevřeno je denně 9 do 18 hodin. Vstupné pro dospělé je 14,50 eur, poskytovány jsou slevy pro seniory, rodiny s děti a tak dále. Parkování autobusů a aut je zdarma. Nejbližší hraniční přechody jsou Weigetschlag – Studánky (Vyšší Brod), Guglwald – Přední Výtoň a Schöneben – Zadní Zvonková (Horní Planá).

Přírodní zážitek pro všechny smysly

Zážitek pro všechny smysly čeká na výstavišti kolem Premonstrátského kláštera Stift Schlägl a zemědělské bioškoly Schlägl. Přes 25 zahrad a šest tisíc metrů čtverečních květinových ploch si oblíbí všichni milovníci zahrad. Kromě kvetoucích odrůd bude k vidění floristické řemeslo a přírodní témata, ale také bio produkty přicházející na naše talíře.

Devět „životních zahrad“ se zabývá zahradou v různých fázích lidského života. „Dětská zahrada“ například hledá hravý přístup. Na druhé straně se „rebelská zahrada“ točí kolem rozvíjení vlastní osobnosti. Na terasovitém pozemku o rozloze 4 ha se zabývají zahrady tématy jako jsou společné – komunitní zahrady, „green therapy“ nebo trvale udržitelná a šetrná permakultura. Na „hrací terase“ najdou lidé všech generací místo, kde se mohou odreagovat  a vyzkoušet si nápadité hrací prvky z přírodních materiálů.

Podél řeky Große Mühl mohou návštěvnici relaxovat v zahradě „stvoření“ a zpomalit.

Bio.Zahrada.Eden – Ráj v zahradě

Témata „Bio“, „Zahrada“ a „Eden“ byla spojena do celku a prolínají se konceptem výstavy. Celá výstava v Aigen-Schlägl je zaměřena na vědomý život a využívání zdrojů a je první, která se tak intenzivně zabývá tématem ekologického a udržitelného rozvoje.
Region Mühlviertel se etabloval jako ekologický průkopnický region“, říká Johann Gaisberger, ředitel zemědělské bioškoly Schlägl.
Zahrada by měla být především místem klidu, odpočinku a relaxace – jinak řečeno: obývacím pokojem krajiny. Všichni zájemci mohou získat inspiraci a nápady na svůj vlastní zahradní ráj.

Tematické týdny

Sezonní a regionální témata určují konkrétní zaměření výstavy vždy po dobu tří týdnů. Od 17. května – 19. června 2019 budou hlavním sezónním tématem včely a květiny.

Objevujte kraj Mühlviertel – jižní podhůří Šumavy

Rozšiřte svůj výlet na zemskou zahradní výstavu a další poznání regionu Mühlviertel. Wellness oázy, horolezecká a lanová dráha, golfový park a stezky pro horská kola zabaví aktivní hosty. Muzea místních dovedností a tradic zprostředkují život v tomto kraji. Hostince v okolí mají společnou značku GenussStifter a mají rozhodně co nabídnout. Nenechte si ujít ochutnávku piva v klášterním pivovaru Brauerei Schlägl, kde se pivo vaří nepřetržitě již 400 let.

Štítky zahrada, bio, výstava, Horní Rakousy, umění, klášter, Mühlviertel

V Horním Rakousku se otevírá zemská zahradní výstava Bio.Garten.Eden Aigen-Schlägl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.